ПРИТИСАК НА РАД И УГРОЖАВАЊЕ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА: Новосадско Основно тужилаштво о инциденту на протесту у Петроврадину (ВИДЕО)

Љ. П.

03. 08. 2021. у 18:41

ПОВОДОМ протеста грађана „Правда за Нину“ на коме су се учесници скупа сукобили са Светланом Бенишек Сувајџић, заменицом основног јавног тужиоца, огласило се Основно јавно тужилаштво у Новом Саду.

ПРИТИСАК НА РАД И УГРОЖАВАЊЕ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА: Новосадско Основно тужилаштво о инциденту на протесту у Петроврадину (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин Радио 021

Како је саопштило Тужилаштво, на скупу одржаном 30. јула у Петроварадину учесници протеста препознали су Светлану Бенишек Сувајџић, која иначе живи у Петроварадину у близини места где су протести одржани. Окупљени су, како је саопштено, “блокирали возило у коме се Бенишек Сувајџић налазила, не дозвољавајући јој да напусти паркинг, а затим јој отворили врата возила и излепили га плакатима, агресивно се понашали, претили јој и вређали је, те јој ограничили кретање.”

Тим поводом в.ф. апелационог јавног тужиоца у Новом Саду Милан Ткалац, в.ф. вишег јавног тужиоца у Новом Саду Бранислав Лепотић и основни јавни тужилац у Новом Саду Дејан Раконић, са запосленима, указују да је ово “још један од напада у низу на јавнотужилачку организацију и носиоце јавнотужилачке функције, очигледно у вези са обављањем дужности - функције јавног тужиоца. “

Напад на заменицу Основног јавног тужиоца у Новом Саду Светлану Бенишек Сувајџић, како се наводи у саопштењу данас прослеђеног медијима, само из разлога што је носилац јавнотужилачке функције, иако она није поступала у конкретном предмету, “представља својеврстан притисак на рад јавног тужилаштва и по свом интензитету превазилази сваку меру јавне критике рада јавног тужилаштва, као самосталног и независног државног органа.”

- Било која врста напада на носиоце јавнотужилачке функције, као и све носиоце правосудних функција и запослене у правосуђу, који штите људска права и слободе грађана у судским и свим другим поступцима недвосмислено угрожава њихову безбедност, а тиме и владавину права, те шаље изузетно лошу поруку свим грађанима – наводи се у саопштењу. - А конкретан догађај је управо из тих разлога изазвао незадовољство и осуду јавнотужилачке организације.

Из тих разлога, како се даље наводи, апелују и позивају све државне органе да, у оквиру својих надлежности, предузму све расположиве мере у циљу спречавања било какве врсте напада и притисака на носиоце јавнотужилачке функције, а ради њихове безбедности, која представља основни предуслов за самосталност и независност у раду.

Такође су позвали медије да се у извештавањима придржавају правила новинарске етике, избегавајући било какву врсту дезинформација и тиме дају свој допринос објективном извештавању, а у циљу препознавања јавног тужилаштва као државног органа чија је основна функција сузбијање криминалитета, гоњење учинилаца кривичних и других кажњивих дела и заштите људских права и слобода.

Протест „Правда за Нину“, подсећамо, организовали су грађани Петроварадина на месту где је 6. јуна настрадала Нина Рађеновић, када је на њу великом брзином налетео аутомобил којим је управљао младић (21) из Сремских Карловаца. Протест је организован јер су, како су рекли, незадовољни начином на који се води истрага о овој несрећи.

Против осумњиченог је поднета кривична пријава због сумње да је починио тешко дело против безбедности саобраћаја, а осумњичени је после саслушања у тужилаштву пуиштен да се брани са слободе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)