НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Метеоролог Ђурић најавио пљускове са грмљавином, а за викенд још један преокрет!

Novosti online

03. 08. 2021. у 15:53

КОД нас су коначно дошче пријатније температуре, док су у неким местима у Грчкој ишле и до 46 степени!

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Метеоролог Ђурић најавио пљускове са грмљавином, а за викенд још један преокрет!

Фото: Танјуг/Новости

Након врелих дана и температура до 40°Ц, коначно уживамо у уобичајеним температурама за ово доба године и у пријатном летњем времену.

У Србији до краја дана претежно сунчано, на северу и у Београду повремено уз умерену облачност, а на југозападу локално уз пљусак. Максимална температура од 28°Ц на северу до 34°Ц на југу Србије, у Београду до 30°Ц, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић.

Без битније промене и у среду, уз степен-два више температуре и оне ће бити од 30°Ц на северу до 35°Ц на југу Србије, у Београду до 32°Ц. Очекује се сунчано, а на северу нешто више облачности, али суво, предвиђа временска прогноза.

У четвртак ће се преко централне Европе премештатаи циклон, а у склопу њега и хладни фронт. Под утицајем овог циклона у Србији ће бити променљиво облачно и веома спарно, уз услове за локалне пљускове са грмљавином. Понегде се очекују и краткотрајне грмљавинске непогоде. Дуваће и јак југозападни ветар, а са којим ће до југа и истока Србије пристизати веома топла ваздушна маса, док ће на северу бити нешто пријатније.

Максимална температура од 28°Ц на северозападу до 38°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 32°Ц. Пред крај дана хладни фронт са северозапада донеће преко Панонске низије освежење, а умерен до јак југозападни ветар биће у скретању на северозападни и то прво у Војводини, а потом и у осталим пределима Србије, наводи Ђурић.

У петак ће се циклон и фронтални поремећај преместити из централне у у источну Европу, па се до нашег подручја у склопу израженог северозападног струјања очекује адвекција још свежије ваздушне масе из области Алша. Биће претежно сунчано и веома угодно и пријатно време, само још на југу и истоку понегде са падавинама, али уз разведравање до краја дана. У прилог веома угодном времену ићи ће и северозападни ветар. Максимална температура биће од 25 до 29°Ц, у Београду до 27°Ц, каже временска прогноза Ђурића.

За викенд ће поново под утицајем гребена са југозапада уследити адвекција веома топле ваздушне масе са севера Африке, па нас очекује сунчано и веома топло. Максимална температура у суботу биће од 32 до 36°Ц, у Београду до 34°Ц, а у недељу у свим пределима изнад 35°Ц, понегде и до 40°Ц.

Почетком следеће седмице мало пријатније, али и даље топло.

Иначе, док ми након врелог четвртог топлотоног таласа уживамо у освежењу и пријатним летњим температурама и даље је и више него врело у Македонији и у Грчкој. Већ данима температуре на југоистоку Македоније достижу 44°Ц (Демир Капија, Ђевђелија), а у деловима централне Грчке и 45°Ц. У Грчкој је и данас врело, уз температуре и до 46°Ц, каже Ђурић.

Истовремено, северна, централна и западна Европа под утицајем су циклона и облачних система са падавинама, уз знатно ниже температуре и оне се крећу од 15 до 20°Ц у Скандинавији, на Британским острвима, у Немачкој и у области Алпа, а у деловима централне Европе је нешо топлије. Слична временска и синоптичка ситуација очекује се широм Европе до краја ове седмице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)