ДЕВОЈЧИЦЕ НАЈЧЕШЋЕ НА МЕТИ: Број позива због сумње на трговину људима током 2020. порастао за две трећине

В. Ц. С.

03. 08. 2021. у 11:00

БРОЈ позива у Србији којима су људи пријављивали сумњу на трговину људима прошле године повећан је за 70 одсто у односу на 2019. Тада је забележено 3.729 позива, а у 2020. години - 6.060.

ДЕВОЈЧИЦЕ НАЈЧЕШЋЕ НА МЕТИ: Број позива због сумње на трговину људима током 2020. порастао за две трећине

Илустрација

Ова криминална активност је у току светске кризе остала једна од најуноснијих. Подаци Центра за заштиту жртава трговине људима показују да је 2019. у нашој земљи званично идентификовано 39 жртава, од чега су 64 одсто деца, најчешће женског пола. Ове бројке су се, према подацима Центра, до краја октобра 2020. већ попеле на 48!

Међународна непрофитна организација УНИТАС, која од пре деценију постоји и у Србији, организује едукацију везану за опасности "трафикинга" кроз тренинге, кампање и активности за ширу јавност. До сада је едуковано више од 700.000 људи, међу којима око 120.000 деце и студената, али и велики број наставника и тренера.

У време већих друштвених и спортских догађаја, трговина људима, кажу, дешава се у хотелима и мотелима, где одседа велики број гостију. Зато ће у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, УНИТАС од септембра почети едукацију запослених у хотелијерској индустрији. Хотелијери ће бити обучени да препознају индикаторе криминалне индустрије, која годишње "зароби" више од милион људи у свету. Пројекат ће обухватити све хотеле у Србији, како у туристичким центрима, тако и у мањим градовима.

У оквиру пилот-пројекта, већ је спроведена обука за 850 запослених у хотелима у Србији и Црној Гори. Велики број полазника био је очевидац трговине људима, али ову делатност није могао да препозна.

- Обука запослених у туризму је важан корак, а крајни циљ је препознати потенцијалне жртве и спасити их из окрутног ланца трговине. Предавачи ће настојати да укажу на знаке трговине људима, понашање жртава и понашање трафикера у различитим ситуацијама, на рецепцији, у собама, ходнику - каже Ана Крстајић, представница Фондације УНИТАС.

ЗАВИСНИ ОД ИНТЕРНЕТА

УНИТАС ће од септембра организовати и едукацију деце на спортским такмичењима у Црној Гори. Кажу да ће наставити обуку учитеља о безбедном понашању деце на друштвеним мрежама, а у средњим школама обуке психолога и педагога како да препознају интернет зависнике и помогну им.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)