СКЕЛА ГОДИШЊЕ ОДНЕСЕ 60 ЖИВОТА: Подаци синдиката показују повећање броја несрећних случајева на градилиштима

Ј. Ж. С.

03. 08. 2021. у 09:47

ИЗМЕЂУ 50 и 60 радника годишње страда на радном месту у Србији и то најчешће на грађевини и нискоградњи.

СКЕЛА ГОДИШЊЕ ОДНЕСЕ 60 ЖИВОТА: Подаци синдиката показују повећање броја несрећних случајева на градилиштима

Фото Н. Фифић

Број запослених који одлазе на боловање се такође повећава, а све је више и оних који одлазе у инвалидску пензију. Подаци показују да је само у првих седам месеци ове године забележено 26 смртних случајева на радном месту.

Зоран Михајловић, секретар Савеза самосталних синдиката Србије истиче да ситуација у Србији када се ради о заштити радника на радном месту није сјајна.

- Имамо добар закон, али је проблем у томе што се он не поштује, што немамо довољан број инспектора рада, што је њихова ингеренција мала као и казне. Послодавцима се више исплати да плаћају казне него да се придржавају прописаних мера - каже он. - За пола године имамо више смртних случајева и тешких повреда на раду него што је то било прошле године. Наравно, корона је учинила своје, па смо последњих годину и по имали специфичну ситуацију повећаног рада на црно. То је условило још већи број повреда.

Према његовим речима недостатак радне снаге у области грађевине и нискоградње доводи до тога да се запошљавају радници из других земаља. Они нису довољно обучени и управо у таквим случајевима се дешавају повреде, па и смртни случајеви.

Казне за непоштовање мера постоје и оне се у инспекцијском раду изрекну, поднесу се прекршајне пријаве, али у принципу застаревају или се завршавају казнама испод законског минимума. па је ефекат изузетно мали.

Све већи број послодаваца жали се на боловања радника и то када су у питању професионалне болести.

ЗБОГ БОЛЕСТИ СРЦА У ИНВАЛИДСКУ

Када је у питању одсуство са посла, на водећем месту су малигне болести, кардиоваскуларна и респираторна обољења, као и болести на раду, док се у инвалидску пензију одлази на првом месту због малигних и кардиоваскуларних болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)