ТРАЖИЋЕ И РАТНУ ОДШТЕТУ: Роми написали декларацију - поднеће Немачкој и Хрватској захтев за признањем геноцида

В.М.

02. 08. 2021. у 19:58

ПОВОДОМ обележавања Дана сећања на жртве холукауста у великој сали Народне скупштине Србије одржана је међународна комеморативна конфернција у организацији Института за европске студије Рома и истраживање злочина против човечности и међународног права.

ТРАЖИЋЕ И РАТНУ ОДШТЕТУ: Роми написали декларацију - поднеће Немачкој и Хрватској захтев за признањем геноцида

Фото: В. Митрић

Конференцију је отворила Гордана Чомић, министарка за људска, мањинска права и друштени дијалог. У име Министарства културе, присутне је поздравила Славица Трифуновић, а Стеван Глигорин, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу у Влади Србије, говорио је о потреби увођења у наставне планове уведе холокауст као област од великог значаја.

Конференцијом је председавао академик професор др Барјрам Халити, који је образложио садржај декларације о геноциду нацистичке Немачке и Независне  државе Хрватске над Ромима и Синцима током Другог светског рата.

- Наш циљ је да се ова декларација, сачињена на скоро 100 страна, представи у Парламенту немачког Бундестага и  призна да је над Ромима и Синцима био извршен злочин геноцида - рекао је Халити. - Ти докази засновани су на историјско правним документима, а један од тих је и „Моја борба“ Адолфа Фитлера из које се јасно види да је разне законе Гестапо примењивао и над Ромима, онако како је чпињено и над Србима и Јеврејима у логорима комплекса Трећег рајха у свету.

Исту декларацију доставиће после Немачке и Сабору Хрватске

Халили каже да ће исту декларацију да доставе и Сабору Хрватске са захтевом да је усвоје као документ, који ће послужити за ратну одштету. Тражиће и од Парламента ЕУ да се јавно расправља о овом документу и оне државе у којима је Тито опростио злочин геноцида, признају злочине и плате ратну одштету.

- Овај злочин геноцида ми, Роми, желимо да буде познат под називом Ромоцид, што значи Роми - убијени само зато што другачије верске, расне и националне припадности - нагласио је академик Халити.-Ово је прва декларација о страдању Рома и Синтија, написана после 75 година.

ПОред хуманитарног дела, конференцију је обележио и свечани део доделом признања научним радницима, који су допринели да се сачини декларација и подржали, свим срцем, сваку њену реч. Почасне докторате Института добили су академици др Драган Дамјановић, професор др Мирко Керкез, прфесор др Миљко Ристић и професор др Љубомир Чингуровић.
Скуп, коме су присуствовали угледни историчари, правници , академици СКАНУ и новинари, одржан је у партнерству за Парламентом и Владом Србије.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)