ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - БЕОГРАД ПРВОГ ДАНА СВЕТСКОГ РАТА: Како су становници српске престонице доживели напад Аустријанаца

Др Миле Бјелајац

08. 08. 2021. у 17:14

УРЕДНИК "Политике" Миомир Миленковић је 1931. године подсетио како је његов лист писао о Београду првог дана Светског рата: "Настало је мирно светло јутро.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - БЕОГРАД ПРВОГ ДАНА СВЕТСКОГ РАТА: Како су становници српске престонице доживели напад Аустријанаца

Београд на дан објаве рата

Гласови, који су се тешком муком пробијали кроз телефонску жицу из Ниша били су сасвим повољни. Русија је примила да интервенише, сер Едвард Греј изјавио је у енглеском парламенту да је наредио амбасадорима Енглеске, да саопште владама држава код којих су акредитовани, да британска влада предлаже да се у Лондону састане међународна конференција великих сила ради решења српско-аустријског сукоба. То су биле вести из Европе, које су наговештавале да ће се мир одржати. Независно од тога ноћ између понедеоника и уторника прошла је у миру. Без и једног метка. Вера у мир почела се лагано враћати. Радња за радњом, од оних које су већ два дана биле затворене, почела се отварати. Изгледало је да се поново улази у редован живот, какав је био све до пре три дана, и да ће се спор решити врло далеко од нас.

ПОДНЕ се примицало. Листови су већ били изашли у свету, коментаришући вести из Европе, чинило се да ће овај последњи берчки корак - прекид односа са Србијом- бити један од оних старих блефова на које је свет био већ одавно огуглао. Али сада се деси нешто неочекивано. Било је свега десетак минута после дванаест часова, када ме, на самом изласку из уредништва срете г. Милан Грол.

- Рат је објављен! Довикну ми он.

- Објављен?

-Да овог тренутка београдски телеграф примио је депешу грофа Бертхолда упућену г. Пашићу ....

-Хоћете ли дати ванредно издање? Питао је он растајући се. ....

КАО ПРВА искра, вест о Бертхолдовој депеши почела је на подне да трепери кроз Београд, час светлуцајући, час гасећи се. Београђани који су сазнали за њу, коментарисали су је са чуђењем, са неверицом, али у три часа по подне она букну као силна ватра.

Рат је објављен! Рат је објављен!

За трен ока, једним махом цела варош, као на команду, грозничаво узе да се припрема за рат. Задрхташе ролетне на радњама које су се журно затварале, побацаше радници посао хитајући кућама. Пред бакалницама, месарницам и хлебарницама настадоше гужве око намирница. Зашишташе чесме пунећи водом небројне судове - неко је био пронео глас да ће г. Драгиша Мирковић закључати водовод чим отпочне рат! ... Отимали су се о последње хлебове, вукло се кућама брашно, месо, шећер, кафа.Ко зна шта ће бити сутра ...

ВЕЧЕ је падало. Неизвесност све већа. Код "Москве", "Руског цара", у "Гранд хотелу", на улицама, пред радњама и по кућама жучна препирка: је ли већ рат или није; и најзад се све утишало. Ноћ, та знаменита ноћ између 15. и 16. јула затекла је Београд у мртвој тишини. С оне стране Дунава још већи тајац ...

Али пред поноћ ... грмљавина пушака трже из сна Београд и пресече сваку сумњу. Један страховити тресак, под којим је задрхтала цела варош - експлозија железничког моста на Сави - разбуди последње спаваче. И заметну се борба тако слична оној брегалничкој ноћи мучког препада, нешто доцније загрмеше и топови над Савом и Дунавом.

А кад је освануло јутро, када је Београд опазио прве аустријским гранатама избушене и разрушене своје домове и када су, после извесног затишја, шрапнели са монитора поново затрештали кроз београдске улице, Београд је видео да је одиста почео рат."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)