НОВИ ДОМОВИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ: Кључеви станова у Нишу породицама из Хрватске и БиХ (ФОТО)

Танјуг

02. 08. 2021. у 16:25

У НИШУ су данас уручени кључеви 75 станова избеглицким породицама из Хрватске и БиХ у оквиру реализације Регионалног стамбеног пројекта (РСП) у Србији.

НОВИ ДОМОВИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ: Кључеви станова у Нишу породицама из Хрватске и БиХ (ФОТО)

Фото: Танјуг

Уручењу кључева је присуствовао и министар спољних послова Никола Селаковић који је изразио задовољство што је у прилици да подели радост са 75 породица које ће након 25 година добити свој кров над главом и пожелео им је пуно среће, радости и лепих момената у новим домовима.

- Град Ниш је постао богатији за 75 дивних, вредних, марљивих, честитих породица, наших људи који нису својом вољом, већ су из пуке жеље да заштите голи живот побегли у Србију - рекао је Селаковић и захвалио Нишу на помоћи у реализацији овог пројекта.

Селаковић, који је и председник Комисије Владе за координацију процеса трајне интеграције избеглица, рекао је да је до сада у оквиру реализације РСП додељено 5.825 стамбених решења.

Навео је и да је до сада додељено 2.004 пакета грађевинског материјала, 305 монтажних кућа, 1.575 сеоских кућа са окућницом и 1.941 стамбена јединица.

Министар је рекао да су станови који се данас усељавају изграђени у оквиру потпројекта 9 РСП-а, нагласивши да је његова укупна вредност око 1,5 милиона евра.

- Овим пројектом Ниш решава питање стамбеног збрињавања наших људи који су са простора БиХ и Хрватске избегли у Србију - рекао је Селаковић и додао да је потребно наћи адекватно решење и за интерно расељене са Косова и Метохије.

Он је захвалио Европској унији, највећем донатору РСП, и другим донаторима који учествују у програму.

Такође, истакао је значај Банке за развој Савета Европе и посебно захвалио Комесеријату за избеглице и миграције на ангажману у спровођењу програма.

Гордана Стојановић, у име свих породица којима су данас уручени кључеви нових станова, захвалила је свима који су у програму учествовали, како би они данас коначно имали свој кров над главом.

- Избегла сам усред страхота рата као самохрани родитељ двоје мале деце 1992. године из Зенице. По доласку у Србију дошла сам у Ниш где 29 година живимо као подстанари. Овде смо се населили међу добрим људима, који су нас лепо прихватили - рекла је Стојановић.

Иза ње, као и иза свих избегличких породица су тешке године, али су, каже, одлучили да све што је лоше оставе иза њих и да гледају само напред.

- Ја радим, моја деца су се школовала, обоје државни репрезентативци у џудоу, син је засновао и своју породицу. Једна од најлепших ствари у Србији је што смо захваљујући овом програму добили овај нови дом, где ће се наша породица коначно скрасити на своме - рекла је Стојановић.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић рекао је да оно што Србија ради ових година, може да стане у једну изреку - дела, а не речи.

- Ту је 126 локалних самоуправа, уз 23.000 решења, само у овом програму 5.800 и настављамо - рекао је Цуцић.

Он је подсетио да је за пар дана годишњица једног нечувеног злочина.

Фото: Танјуг

 

- Каже се да не ваља ни ласти да растурите гнездо, а камо ли човеку кућу. Да је неко отео или срушио 100.000 гнезда и раселио у пет дана 300.000 птица цео свет би устао и говорио о том злоделу вековима. Ви знате како се говорило о 300.000 људи који су протерани... Али, онај ко отера птице и људе, то више није човек, а и земља која их је отерала не може више да буде ни домовина ма колико да си дуго био у њој - рекао је Цуцић.

Цуцић је рекао да се нада да ће породице које су добиле кров над главом видети да ће "роде да слећу сада на њихове кровове".

- Тим родама ваља помоћи. Нека од сад тај рат за роде, за све у Србији, буде једини и најважнији рат у будућности. Победник није онај ко има пусту земљу, већ онај на чије кровове слети највише рода - поручио је Цуцић.

Герхард Салцер из Делегације Европске уније у Србији рекао је да је то данас био један емотиван моменат, подсетивши да ЕУ годинама подржава активност на обезбеђивању станова за избеглице из ратова на простору бивше Југославије и да је са 236 милиона евра Унија највећи донатор програма.

- Наставићемо да га подржавамо до успешног завршетка 2022. године - рекао је Салцер.

Фото: Танјуг

 

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да ће се у "младом" насељу у којем су изграђени станови, на територији општине Црвени крст, тек радити и оно ће бити употпуњено свим садржајима које свако модерно насеље треба да има.

-Добро је што су вам зграде близу школе, амбуланте, вртића, и све што будете, када се уселите, тражили од локалне самуправе, изаћи ћемо вам у сусрет, јер сте после 30 година чекања то и заслужили - рекла је Сотировски и додала да је остало да се збрину породице које живе у нишком насељу Паси Пољана, као и расељене са КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)