КУСТУРИЦА О ПОЖАРИМА НА МОКРОЈ ГОРИ: Тренутно се налазим на врху Брезовице - Срби најбоље функционишу када су тешки задаци пред њима

А. Нешић

02. 08. 2021. у 15:52

ВАТРЕНА стихија која је у суботу захватила брдо Брезовица у близини Мокре Горе могла је стићи и до Мећавника и Дрвенграда. Као предводник екипе која се борила са пожаром, на терену је целу ноћ провео и прослављени српски и светски редитељ Емир Кустурица.

КУСТУРИЦА О ПОЖАРИМА НА МОКРОЈ ГОРИ: Тренутно се налазим на врху Брезовице - Срби најбоље функционишу када су тешки задаци пред њима

FOTO: D. Karadarević

На сву срећу, како он каже за "Новости", пожара више нема, али има ветра и дима. На основу свога искуства из претходног пожара, Кустурица је саветовао екипу која се борила са ватреном стихијом и давао им инструкције, како би пожар што пре био угашен. 

- Тренутно се налазим на врху Брезовице. Хеликоптерска јединица је учествовала у акцији гашења ватре и још увек је ту. Пожара више нема, али има ветра и има дима. Задатак је био тежак, али ово је пример који показује да Срби функционишу најбоље када су тешки задаци пред њима - рекао је Кустурица и додао да би и наредних дана требало надгледати ситуацију.

Такође, Кустурица истиче да су градоначелница Ужица Јелена Раковић, ватрогасна јединица која је учествовала у гашењу пожара, те Путеви Ужице, заслужни за то што је пожар брзо угашен.

Подсетимо, од недеље поподне када је у Мокрој Гори, на терену Брезовице избио пожар, корак по корак и уз огромне напоре трајала су настојања да се на неприступачном терену локализује ватрена стихија која је захватила око 100 хектара шуме и растиња.

Како је синоћ рекао начелник Одељења за ванредне ситуације Ужица Саша Цицварић, пожар је избио на подручју Брезовице на Мокрој Гори. Гашење ватре су, према његовим речима, у великој мери отежали јак ветар и висока температура.

У саопштењу МУП наведено је да су на подручје захваћено ватром упућени ватрогасци-спасиоци из 10 градова Србије са тешком механизацијом, аутоцистернама и возилима за гашење шумских пожара, 78 припадника специјализоване јединице цивилне заштите, као и припадници добровољних ватрогасних друштава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)