БРНАБИЋ ПОСЕТИЛА СИЈАРИНСКУ БАЊУ: Трудимо се да Царичин град буде на УНЕСЦО-вој листи

Танјуг

02. 08. 2021. у 14:31

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је данас да се држава труди да археолошко налазиште Јустинијана Прима (Царичин град) буде на УНЕСЦО-вој листи заштите и изразила наду да ће то додатно привући туристе у тај крај наше земље.

БРНАБИЋ ПОСЕТИЛА СИЈАРИНСКУ БАЊУ: Трудимо се да Царичин град буде на УНЕСЦО-вој листи

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Одговарајући на питања новинара у општини Медвеђа, Брнабић је рекла да ће током посете Јабланичког округа обићи и Царичин град како би видела шта може додатно да се уради, када је реч о том археолошком налазишту.

- Уложили смо значајна средства, преко Министарства културе и информисања. Та ископавања радимо са нашим партнерима из Француске и са тиме ћемо наставити, а данас ћу видети шта још треба да урадимо да бисмо заокружили целу ту причу и то археолошко налазиште учинили доступним за све наше грађане, али и туристе из целог света- рекла је Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић обишла је данас Сијаринску бању и Специјалну болницу Гејзер у општини Медвеђа и истакла да је договорено да се уради пут како би се та бања повезала са Пролом, Луковском и Куршумлијском бањом.

Премијерка је изразила задовољство што је, како је истакла, држава уложила значајна средства у Сијаринску бању и додала да је то предео огромног потенцијала.

- Важан пројекат који треба да гурамо у будућности, а који смо сада договорили је повезивање са Куршумлијом преко Радан планине. Тим путем ћемо Сијаринску бању повезати са три прелепе бање у Куршумљи - Пролом, Луковском и Куршумлијском или Краљевском бањом, Ðавољом вароши, а ту имамо и Царичин град - рекла је Брнабић новинарима.

Навела је да у овом крају постоји огроман потенцијал за туризам и истакла да ће држава наставити да улаже и у Сијаринску бању, и у Медвеђу и у Јабланички округ, пре свега у туризам јер је, како је рекла, у неке од општина тог округа тешко довести стране инвеститоре.

- Зато треба да уложимо више у наше природне ресурсе, пољопривреднике, предузетнике, микро, мала и средња предузећа - да вдимо да све оно што можемо сами, сами и урадимо, да се не ослањамо у оваквим пределима на стране директне инвестиције. Ако дођу, добро су дошле и ми ћемо им помоћи, али док чекамо и припремамо окружење да их доведемо да видимо шта је то што можемо да урадимо само са нашим људима одавде - рекла је Брнабић.

Навела је да ће у Јабланичком округу бити и наредна два дана, додајући да ће данас посетити и Лебане и Бојник, а да ће сутра отићи у Лесковац, Власотинце и Црну Траву.

- Намера је дођем у свку локалну самоуправу, видим најмање по један пројекат који смо урадили и разговарам о томе шта додатно треба да урадимо и где додатно треба да уложимо да бисмо даље градили и подизали Србију- рекла је Брнабић и додала да ће, након Јабланичког, посетити Топлички и Пиротски округ.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изразила је задовољство што, како је истакла, Медвеђа, а поготово Сијарињска бања, данас изгледају другачије и имају сасвим другачију перспективу.

Истакла је да је то министарство ове године издвојило 750 милиона динара за ваучере, наводећи да је подељено 150.000 ваучера.

- Интересантно је да је ове године Сијаринска бања избила у првих топ пет дестинација, када говоримо о популарности бања код наших грађана који користе ваучере- казала је Матић.

Навела је да су ту и Врњачка бања, Соко бања, Бања Ковиљача и Рибарска бања које су традицинално увек биле веома тражене, али да Сијаринска бања током последње две године доживљава неку врсту процвата.

Матић је истакла да је ресорно министарство у периоду од 2016. до 2021. године само за инфраструктурне пројекте издвојило 28 милиона динара.

Говорила је и о улагањима у Сијаринску бању и истакла да су та улагања била оправдана, те да ће се и будућа улагања сигурно исплатити.

Председник општине Медвеђа Небојша Арсић подсетио је да је председник Србије Александар Вучић у последње две године два пута посетио тај крај што је, како каже, заједно са данашњом посетом премијерке сигуран знак да држава брине о сваком педљу своје територије.

Арсић је рекао да је Србија земља бања и да су оне наше највеће природно благо, те истакао да је држава данашњом посетом премијерке, показала да су бање национална брига.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)