ДР КОН О НОВИМ МЕРАМА НА ЈЕСЕН: Активност вируса је у порасту, видећемо какве последице ће имати повратак наших туриста

Novosti online

02. 08. 2021. у 09:22

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса др Предраг Кон рекао је данас да имамо пораст активности вируса, као и да очекујемо пораст броја новозаражених, и током следеће недеље.

ДР КОН О НОВИМ МЕРАМА НА ЈЕСЕН: Активност вируса је у порасту, видећемо какве последице ће имати повратак наших туриста

Фото: Танјуг/Тања Валић/Депоситпхотос

Додао је да је у Србији и даље доминантан британски сој, али да се на одређеном узорку нових случајева испитује присуство делта соја. Кон је истакао да би трећу дозу вакцине требало да приме особе којима је значајно ослабљен имунитет због других болести

- Не можемо са сигурношћу знати какве ће последице имати повратак и смена наших туриста и колико ће бити уноса вируса у тренутку када је вирус иначе врло активан, где можемо очекивати да ће доћи до убрзања - рекао је Кон.

Истакао је да је јасно да је активност вируса у порасту.

Кон је навео да је британски сој вируса и даље доминантан у Србији и напоменуо да се не испитује код свакога која је варијанта вируса у питању.

- Ми у неком узорку испитујемо присуство делта соја. То ће се и даље радити. У одређеним ковид болницама се утврђује у неком узорку, одређеном броју, у коликом проценту је присутан делта - казао је Кон.

Додао је да је логично да када се свуда око нас повећава присуство делта соја да ће га бити и код нас.

Говорећи о одржавању манифестација, Предраг Кон је поновио да ће током наредне две недеље сигурно доћи до пораста активности вируса.

- Ми имамо став јавног здравља. То је достављено за све фестивале, за различита славља, шта је оно што се препоручује. Кад то кажем, препоручује се да буду заштићени људи - или да су вакцинисани, или да су прележали, или да су тестирани, ако нису ништа од тога, да носе маску све време. Нема алтернативе томе - казао је Кон.

Навео је пример "Егзита" који је, упркос одређеном броју заражених који су открили, добро прошао, пошто, како је истакао, није дошло до наглог скока.

Када је реч о трећој дози вакцине, Кон је казао да се она даје особама којима је значајно ослабљен имунитет због природе болести, односно, због трансплантације, хемодијализе, инсулин зависног дијабетеса, као и због малигнома и разних болести које обарају имунитет.

- Сасвим је јасно да су ти пацијенти, те особе у највећем ризику и за њих се препоручује вакцине. Да ли ће то бити једног произвођача, другог произвођача, зависи од тога коју је вакцину прву примио, према томе, то није стриктно одлучено - казао је Кон.

Додао је да је препоручено да трећа доза буде вакцина која је заснована на информационој РНК, али, како је објаснио, нема ниједног посебног разлога за то.

 - Најважније од свега је да се те особе заштите. Нема још увек препоруке СЗО. Морамо још мало сачекати и јасно је да се убрзава тај процес препоруке треће дозе и биће сасвим сигурно у наредном периоду. Да ли ће бити за месец, два, видећемо - рекао је Кон.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)