ДЕЦА ПО ВАКЦИНУ У ДОМОВЕ ЗДРАВЉА: Услов да школарци и академци буду у клупама током целе школске године и имунизација против ковида

И. КОВАЧИЋ

02. 08. 2021. у 09:00

СИГУРАН сам да ће школска година да почне регуларно, јер не очекујемо значајнији пораст броја инфицираних на дневном нивоу до октобра!

ДЕЦА ПО ВАКЦИНУ У ДОМОВЕ ЗДРАВЉА: Услов да школарци и академци буду у клупама током целе школске године и имунизација против ковида

Фото АП

Ово, за "Новости", поручује професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, указујући да је услов да школарци и академци остану у клупама и током целе зиме је да се што већи број њих вакцинише. Зато је, како напомиње професор Тиодоровић, на последњем састанку Кризног штаба захтевано од надлежних да се спроведу мере које ће да утичу да педијатри и изабрани лекари интензивније саветују цепљење против ковида 19 и деци и студентима.

- Деца ће се вакцинисати по домовима здравља на пунктовима које све педијатријске службе у земљи већ имају - каже професор Тиодоровић. - Педијатри су у обавези да препоруче вакцинацију, а на родитељима је да донесу коначну одлуку.

Професор Тиодоровић објашњава да је међу инфициранима тренутно највише невакцинисаних, а најмањи број међу њима су деца:

- Зато сам уверен да нема препрека да почетак наставе буде редован - каже Тиодоровић.

Иначе, вирусом корона у последња 24 часа заражене су још 303 особе. Њих четворо је изгубило битку са ковидом 19, а, од 431 пацијента смештених у болницама, њих осморо дише помоћу респиратора.

Докторка Татјана Аџић, директорка ковид-болнице у Батајници, каже за "Новости" да нема места опуштању, јер је број хоспитализованих у њеној установи дупло већи у односу на пре 10 дана.

- Забринута сам јер данас враћамо у рад још једно одељење полуинтензивне неге - каже др Аџић. - Тренутно збрињавамо 84 болесника. Од тог броја, 70 их је у јединици полуинтензивне неге, а 14 у јединици интензивне неге, док је троје оболелих интубирано и дише помоћу респиратора. Петоро пацијената је млађе од 40 година и у врло су тешком стању. Испод пет одсто од свих на болничком лечењу је вакцинисано.

Када је о тегобама инфицираних реч, др Аџић каже да је клиничка слика слична са оном из претходног периода.

- У суботу је тим хирурга урадио екстремно тешку и велику операцију збрињавања крварења код једног позитивног болесника - каже нам др Аџић.

- Обрти у клиничкој слици су тешки и непредвидиви и зато ми је важно да истакнем да нема места опуштању.

Да је вакцинација једини сигуран начин за борбу против ковида истакао је и шеф канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Београду др Марјан Ивануша.

- Нико са сигурношћу не може да потврди да је могуће у потпуности искоренити овај вирус. Очекујемо да ћемо успети да вирус ставимо под контролу вакцинацијом људи широм света јер је то најбезбеднији начин да стекнемо имунитет и да се заштитимо - рекао је Ивануша, изразивши наду да ће до краја ове године бити вакцинисано 40 одсто светске популације.

САДА ЈЕ ПРАВИ ТРЕНУТАК

ЕПИДЕМИОЛОГ Тиодоровић каже да је сада прави тренутак за вакцинацију против ковида 19.

- С обзиром на то да имамо релативно мали број инфицираних на дневном нивоу, дакле нисмо у јеку ширења вируса, најмања је вероватноћа да се особа зарази између прве и друге дозе вакцине - објашњава др Тиодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)