МАРКО ЧУБРИЛО ИЗНЕО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ: Ево какав нас август чека, најава до краја лета

Novosti online

01. 08. 2021. у 15:06

У ДРУГОЈ половнини августа, према предикцији Чубрила, очекују нас падавине, али за сада још није сигуран интезитет истих.

МАРКО ЧУБРИЛО ИЗНЕО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ: Ево какав нас август чека, најава до краја лета

Новости

Таман када смо мало предахнули од високих темепратура, крај јула месеца нам је поново донео температуре због којих смо рађе испод климе или у неком дебелом хладу крај воде, а судећи према предикцијама, метеоролога Марка Чубрила и први дани августа неће бити ништа пријатнији.

- Према подацима дугорочног прогностичког система ЕЦМWФ-а , после веома топлог почетка месеца, после 03.08. ће ојачати утицај Атлантика, али он свакако неће бити преовлађујући фактор развоја времена у другом, летњем, месецу ове године. Период после 02.08. па до до 06.08. би вероватно донео освежење, посебно западним и северним пределима региона, јер би продор свежијег ваздух са атлантика ипак био релативно слаб - започео је Чубрлило прогнозу за август месец.

Свежије време, према његовим речима, потрајаће вероватно до средине августа, са могућим осцилацијама када ће у пар наврата, температура поново скочити горе.

- После краћег отопљења око 08.08. би поново могло освежити, овај пут мало јаче те би период од 08.08. до око половине месеца донео температуре око просека, док би оне на западу и северу можда повремено биле и мало испод просека. Други део месеца је синоптички јако сложен, од 16.08. до око 22.08. би поново могло бити топлије, али упитно је колико би високо ишли максимуми, обзиром да би се утицај Атлантика свакао задржавао над западним и средишњим пределима Европе. Сам крај месеца би могао донети конкретију промену али то је за сада само у сфери спекулације. Почетак месеца би требало бити и знатно сувљи од просека, док после 02.08. над западом и севером региона може бити чешћих пљускова. Делује да би источни и југоисточни део региона на неке конкретније падавине чекао барем до око 08.08. ако не и мало дуже, док за приморје у овом моменту нема сигнала за конкретније падавине - написао је.

У другој половнини августа, према предикцији Чубрила, очекују нас падавине, али за сада још није сигуран интезитет истих. Како је рекао крај месеца августа потенцијално доноси веће падавине, које ће можда бити мало изнад просека за тај период године.

- Друга половина месеца би донела прво падавине око просека, док би касније могло постати и мало сувље од просека. За падавине је важно напоменути, да дугорочни модел не може показати локалне аномалије количине падавина које су лети код грмљавинских пљсукова врло честе, а после 16.08. је сигнал за одступање од просека врло слаб. Сумирано, пред нама би требао бити типичан август, сам почетак би био веома топао, после 03.08. би врућина полако попуштала, а период од 08.08. до око 16.08. би могло обележити свежије време уз чешће пљускове, док би се затим топло време могло вратити, док пред сам крај месеца може уследити нешто јаче освежње. Ова претпоставка ЕЦМWФ-а се уклапа у симулације осталих модела тако да би пред нама температурно требао бити месец око или мало изнад просека, док би падавински на југу и истоку и даље био врло сиромашан - написао је метеоролог Чубрило на крају своје објаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)