МАРЈАН ИВАНУША ПЕСИМИСТА: "Нико не може да потврди да ћемо искоренити корону"

Танјуг

01. 08. 2021. у 13:54

ШЕФ канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Београду др Марјан Ивануша указао је да је најбоља заштита од корона вируса вакцинација, нагласивши да нико са сигурношћу не може да потврди да је могуће у потпуности искоренити овај вирус.

МАРЈАН ИВАНУША ПЕСИМИСТА: Нико не може да потврди да ћемо искоренити корону

Фото Танјуг

- Очекујемо да ћемо успети да вирус ставимо под контролу вакцинацијом људи широм света, јер је то најбезбеднији начина да стекнемо имунитет и да се заштитимо - изјавио је Ивануша.

- Надамо се да ће до краја ове године бити вакцинисано 40 одсто светске популације, а до краја идуће 70 одсто.

Он је оценио да је вакцинација у Србији одлично организована, јер су вакцине обезбеђене врло рано и потврдио да је имунизација почела добро, али да се у међувремену цео процес успорио.

- Као што смо видели, вирус често мутира. Са недовољним бројем вакцинисаних постоји паралелно велики број заражених особа, па се вирус бриже размножава и већа је вероватноћа да ће се појавити нове мутације - указао је шеф канцеларије СЗО у Београду др Марјан Ивануша и упозорио да су невакцинисани под великим ризиком да се заразе, разболе и шире вирус, а ризик је све већи када вирус мутира у нове сојеве који се брже шире.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)