ИСПОВЕСТИ ПАЦИЈЕНАТА ВМЦ "КАРАБУРМА": Нисам се вакцинисао, сада ме гризе савест јер сам вирус пренео родитељима

Novosti online

01. 08. 2021. у 09:34

- У болници сам од недеље, кашљем, тешко дишем, малаксао сам. Нисам се вакцинисао и сада ми је криво због тога - каже у исповести Слађан Димитријевић (50), један од 47 пацијената хоспитализованих у Војномедицинском центру "Карабурма".

ИСПОВЕСТИ ПАЦИЈЕНАТА ВМЦ КАРАБУРМА: Нисам се вакцинисао, сада ме гризе савест јер сам вирус пренео родитељима

Фото: Д. Миловановић

Каже да за себе и не брине толико, али да има грижу савести што је вирус пренео родитељима који су већ стари и као такви се убрајају у најризичније категорије становништва.

- Обоје су болесни и смештени у болницу у Батајници, ја сам им пренео корону. Звао сам, распитивао се, кажу ми да су добро - прича Слађан Димитријевић.

Из перспективе неког ко је завршио у болничкој постељи каже да се каје што се није вакцинисао и да ће то учинити након што изађе из болнице.

Оваквих случајева и на ВМЦ Карабурма, али и у другим ковид болницама је много.

- Читаве породице бивају хоспитализоване, родитељи и деца. Овај човек је свестан да је он тај који је вирус донео у кућу. Баш због таквих примера смо ангажовали психологе, јер ти људи имају грижу савести, тешко се живи с тим да су угрозили најближе - каже за један лист пуковник др Иво Удовичић, командант Војномедицинског центра "Карабурма".

Од 47 хоспоталозованих у ВМЦ "Карабурма" њих око 30 није се вакцинисало.

Танјуг

Добрица Матковић је у болници од прошлог уторка, смештен на одељењу интензивне неге. Није се вакцинисао, јер каже да није знао коју вакцину да изабере.

- Сада су симптоми далеко лакши, иначе је био проблем респираторне природе, недостатак ваздуха, замарање, на масци сам био два или три дана. Сада је далеко боље и опоровак иде у добром правцу - наводи Матковић и каже да није знао како да се одлучи за произвођача цепива.

- Није на мени да одлучим о томе. Кажу свака вакцина је добра, али довољно је да једна не буде добра, па смо опет на истом - наводи он и каже да се током боравка у болници саветовао са лекарима.

- Саветујем се и са др Удовичићем и са многим људима. Било би сулудо да се човек после овога кроз шта сам ја прошао, не вакцинише. Цео тај период је прошао, нас четворо, цела породица се разболела, на 25 заражених у Србији. Ту нема правила - наводи он и хвали пожртвованост особља.

AP photo

Софија је фармацеут која се опоравља након тешке пнеумоније. Ових дана требало би да буде отпуштена са одељења интензивне неге. Није се вакцинисала, јер има одређене алергије, па је страховала од евентуалних контраиндикација.

- У болници смо мајка, сестра и ја. Ја сам прошла најгоре. Мајка се вакцинисала и имала је најблаже симптоме - наводи Софија.

Др Удовичић се убацује у причу.

- Ово је најбољи пример за оне који сумњају у вакцину. Софијина мајка је најстарија и очекивало би се да има најтеже симптоме, али је вакцина урадила своје - каже др Удовичић и наглашава да нема контраиндикација када је реч о вакцинама.

- То што неко алергичан на пеницилин или буђ или коштуњаво воће, не значи ништа и није разлог да га из неких вакциналних центара врате кући невакцинисаног. Проблематични могу бити само људи који су одреаговали на прву дозу и њима се друга неће давати. Сваки вакцинални центар опремљен је и у њему раде обучени људи који ће реаговати уколико неко буде имо реакцију на вакцину - објашњава др Удовичић.

Најмлађи пацијент у ВМЦ "Карабурма" има само 23 године и није вакцинисан. Међу млађима је и Милош Ђурић који је такође у 30-им и у болницу је смештен са упалом плућа, заједно са мајком и оцем.

Н.Скендерија

- Боли ме у грудима, кашљем, имам данима температуру 40 - каже он.

Др Удовичић каже да је Ђурић пример да од короне страдају и млађи.

- То што говоре како су млади и јаки и како њима корона не може ништа, једноставно није тачно. Нама умиру и млади људи - каже др Удовичић.

Пацијенти који су примили вакцину немају тешке последице и ретко заврше на интензивној нези. Једну групу затекли смо у просторији у којој су на телевизији пратли меч Новака Ђоковића на Олимпијским играма. Сви су добро расположени и чекају да буду отпуштени на кућно лечење.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)