СРБИ И КАД ПЕВАЈУ, ТО ЈЕ РАТНИ ЗЛОЧИН! Адвокат Љубомир Пантовић о неоснованим пресудама представницима нашег народа у косовском правосуђу

Драгана Зечевић

01. 08. 2021. у 09:24

ПРИТИСАК јавности, али и политичког врха Албанаца на Косову и Метохији основни је разлог што пред косовским судовима нема правде за Србе. Познато је да нема дана да председница или премијер привремених органа у Приштини не окриве Србе за наводне злочине, што се свакако одражава и на рад правосуђа.

СРБИ И КАД ПЕВАЈУ, ТО ЈЕ РАТНИ ЗЛОЧИН! Адвокат Љубомир Пантовић о неоснованим пресудама представницима нашег народа у косовском правосуђу

"Лов" на Србе појачан последњих месеци

Иако сигурно има судија који би часно и праведно обављали свој посао, страх од притисака албанске јавности уколико ослободе неког Србина, јачи је од свега. Отуда су многи Срби оптужени за наводне ратне злочине осуђени без икаквих доказа.

Овим речима Љубомир Пантовић, познати адвокат са Косова и Метохије, за наш лист појашњава неоснованост пресуда за ратне злочине Србима осуђеним после јуна 2018. године, када су надлежност над правосуђем од Еулекса преузели косовски судови. Број пресуда, према речима адвоката Пантовића, од тог периода драстично је повећан и то за дела која се по његовом мишљењу не могу третирати као ратни злочин.

- Страшно је то што су многе пресуде изречене без икаквих основа или доказа. Довољно је било да Албанци измисле разне лажи и оптуже Србе, а да се они осуде само на основу њихових речи. Тако је, рецимо, Ненад Арсић (43) из Чаглавице осуђен правоснажно на шест година затвора јер је наводно комшије Албанце вређао и приморавао их да певају српске патриотске песме. Чак и да је то радио, то никако не може бити ратни злочин - додаје наш саговорник.

Он напомиње да је пресуда Арсићу изречена недавно иако је комшије који су га пријавиле тек пре три године наводно малтретирао још 1999. Масовна хапшења и оптужнице против Срба почели су још током 2000. године када су почели да раде косовски судови са албанским судијама и тужиоцима. Адвокат Пантовић подсећа да је због неоснованих пресуда мисија Унмика октобра исте године донела уредбу којом је обавезала да већину судских већа чине међународни представници, а који су потом укинули многе казне и обуставили оптужнице против Срба донете до тада.

- Међународне судије и тужиоци су у већини случајева заиста били коректни, и њима је било мучно да слушају сведоке који су сваки час мењали исказе. Нажалост, било је и странаца који су били пристрасни по питању Срба, као у случају Вукмира Цветковића (55) из Клине, којем је тужитељка Унмика обуставила оптужницу. Ипак, када је Еулекс преузео случај од Унмика, Маурицио Салустра поново је покренуо предмет и Цветковића без доказа осудио на седам година затвора - подсећа Пантовић.

Цветковића, који је био повратник у Клину, такође су оптужиле комшије Албанци да их је наводно истеривао из кућа, а тога су се "сетили" када је почео да ради као припадник косовске полиције. Осудио га је судија Албанац, који је касније и сам осуђен због примања мита, подсећа наш саговорник.

Косовски правосудни органи, према речима Пантовића, чак су искористили и ситуацију са вирусом корона, када је изостала ревизија међународних припадника и невладиних организација на судским процесима. Као драстичан пример наводи случај Зорана Ђокића из Пећи, који је осуђен правоснажно на 12 година за наводни ратни злочин, мада га на суђењу чак ни кључни сведок није препознао.

- Јавност није могла да прати суђење, а пресуда је донета на основу лажних изјава сведока и то оних које су предложени и саслушани накнадно, мимо свих законских рокова. Испоставило се да првобитни сведоци нису навели Ђокића као кривца. Ипак, то је било довољно да албански судија осуди Ђокића на 12 година затвора - додаје Пантовић.

КРШЕ И СОПСТВЕНЕ ЗАКОНЕ

ИЗРИЦАЊЕМ казни од по двадесет и више година затвора Србима оптуженим за наводне ратне злочине, косовски судови кршили су чак и сопствене законе, јер примењују Кривични закон СФРЈ, који предвиђа максималну казну затвора од 15 година. Пантовић додаје да је било пресуда изречених Србима који у време наводно почињених злочина нису ни били на Косову.

СЛУЧАЈ ТАСИЋ

- У СЛУЧАЈУ Дарка Тасића који је правоснажно осуђен на 11 година, искоришћена су сва правна средства. Он није оптужен ни за једно убиство, већ за наводне крађе и да је камион са лешевима Албанаца хтео да потопи у реку Бели Дрим. Бесмисленост оптужбе показује чињеница да је река на том месту толико плитка да се чак и пешице прелази - наглашава адвокат Пантовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)