ИНТЕРВЈУ Мирсад Ђерлек: Вирус може и да надјача постојеће вакцине

Ивана Ковачић

01. 08. 2021. у 09:42

И ЗЕМЉЕ са много већим процентом вакцинисаних, попут Британије и Израела, имале су проблем са бројем заражених због вирулентности делта соја, што дефинитивно указује на то да је четврти талас неминован.

ИНТЕРВЈУ Мирсад Ђерлек: Вирус може и да надјача постојеће вакцине

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Држава ће се трудити да колико може умањи штетне последице, али је питање колико ћемо у томе успети.

Ово, у разговору за "Новости", каже др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља, и напомиње да држава у сваком случају неће чекати погоршање епидемиолошке ситуације са постојећим мерама:

- Очекујем пооштравање мера у смислу броја људи који се окупљају на једном месту, јер сваки контакт представља огроман ризик за преношење заразе. Код нас је проценат вакцинисаних низак, а опуштеност грађана неоправдана и недопустива.

* Колики број инфицираних се очекује на дневном нивоу у септембру, када се заврше годишњи одмори и почне школа?

- Жао ми је што поједини грађани и даље не схватају озбиљност ситуације у којој се налазимо. Једноставно, не можемо да победимо корону без високог процента вакцинације. У међувремену, омогућавамо вирусу да мутира и подиже ниво процента за постизање колективног имунитета, слаби ефикасност постојећих вакцина. Отуда не искључујем могућност да ће се појавити неки сој који ће бити резистентан на постојеће вакцине, што би била катастрофа.

* Може ли да се прогнозира када ћемо коначно да пређемо 50 одсто вакцинисаних и да ли држава има неку посебну стратегију да подстакне младе на имунизацију?

- И 50 одсто вакцинисаних је далеко од постизања колективног имунитета. Зато се свакодневно разговара како и на који начин да стимулишемо и промовишемо вакцинацију грађана, посебно младих. Користим прилику да похвалим и честитам општини Стари град у Београду која је прва у Србији прешла 50 процената вакцинисаних у популационој групи од 18 до 30 година. Значи да се труд исплати и само би требало што више бити на терену и разговарати са људима.

* Поједине државе ЕУ увели су обавезну вакцинацију за здравствене раднике, колико смо ми близу те одлуке?

- Разговара се на тему обавезне вакцинације здравствених радника и у Србији. Сматрамо да би том одлуком заштитили наш здравствени систем, јер ће очигледно борба са короном да потраја дуже него што смо се надали. Заштитили бисмо и пацијенте који се лече у "зеленој зони" и које могу да заразе здравствени радници који их лече.

* Хоће ли нам нове ковид-болнице бити довољне или ће у ковид-режим морати да се врате и друге здравствене установе?

- Када су грађене прве две ковид-болнице, било је критика, али су баш оне лане у децембру спасле здравствени систем Србије. Исти случај је и сада са ковид-болницом у Новом Саду. Сматрам да повећањем процента броја вакцинисаних, капацитетима у ковид-болницама, евентуално "Арени" и реновираној Инфективној клиници у Београду, као и инфективним одељењима у здравственим центрима широм земље, можемо да обезбедимо око 3.500 до 3.700 места. Да ли ће то да буде довољно, видећемо.

* Препоручена је трећа доза за хронично оболеле, какав одзив очекујете?

- Очекујем добар одзив, јер су се људи који су показали велику личну и колективну одговорност јављали и пре ове одлуке и интересовали се о трећој дози. Радује ме кад видим да постоје они који брину о свом здрављу и животу, и што схватају да је вакцина једини спас у борби против короне.

* Која од вакцина се саветује за трећу, бустер дозу?

- Стручњаци саветују да то буде "фајзер", али може и било која која је одобрена од наше Агенције за лекове и медицинска средства.

* Да ли ће заинтересовани примати трећу дозу цепива на пунктовима, или код изабраног лекара?

- С обзиром на то да је трећа доза препоручена за особе са смањеним имунитетом, као што су малигне болести, особе са трансплантираним органима, посебно костне сржи, пацијенти на дијализи, дијабетичари и сви други који болују од системских аутоимуних болести, препоруку да приме трећу дозу добијаће од лекара који прати њихово обољење. Дакле, хематолога, онколога, ендокринолога, нефролога...

* Којој одлуци смо ближе - да деца регуларно крену у школу или да се настава одвија као прошле године?

- Искрено бих волео и надам се да ће деца регуларно поћи у школу од септембра. Морамо да сачекамо последњу недељу августа, да видимо каква ће бити епидемијска ситуација. Тада ћемо да донесемо коначну одлуку.

ПОРАСТ БРОЈА ПРЕГЛЕДА

* Људи су се превише опустили за време годишњих одмора, колико ће то да нас кошта?

- Разумем то опуштање и одлазак на заслужени годишњи одмор, али само под условом да су на пут отишли вакцинисани. Јер, ићи на летовање невакцинисан, у земље где букти корона, велики је ризик. Због тога свакодневно имамо велики број грађана који се враћају заражени са летовања и већ нас плаши константан раст броја прегледа у ковид-амбулантама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)