МЕТЕОРОЛОГ ЂУРИЋ ОБЈАВИО КАДА СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: После паклених 40 следи обрт и пад температуре за 10 степени!

Novosti online

31. 07. 2021. у 13:36

У СВОЈОЈ најновијој временској прогнози метеоролог Ђорђе Ђурић најављује да ће, после још једног топлог таласа и високих температура, од понедељка температура пасти за десет степени!

МЕТЕОРОЛОГ ЂУРИЋ ОБЈАВИО КАДА СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: После паклених 40 следи обрт и пад температуре за 10 степени!

Фото: Депоситпхотос/Јутјуб/Happy Tv

- Колико ће бити врело у недељу, види се на овој 850 милибарској површини (1450 метара), где је температура и преко 25°Ц, тако да нас у недељу очекују температуре од 36°Ц на северу Србије до 41°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 38°Ц. Ове високе температуре последица су адвекције вреле ваздушне масе са југозапада, тј. са севера Африке. Врло високе температуре биће праћене појачаним југозападним ветром, који ће на западу Србије, у Бачкој, Срему и на планинама пред крај дана и пред продор хладног фронта бити веома јак. Ветар ће бити фенског ефекта и постојаће огромна опасност од шумских пожара и пожара на отвореном.

Ипак, ослабљени хладни фронт са северозапада и из области Алпа, донеће у недељу увече и у понедељак продор свежије ваздушне масе, која ће преко Панонске низије стићи до севера и запада Србије, тако да се у овим пределима у понедељак очекује знатно пријатније време, уз појачан северозападни ветар и уз максималне температуре од 28 до 30°Ц, у Београду до 29°Ц. На 850 мб површини изнад ових предела биће око 15°Ц, дакле, за 10 степени нижа температура у однису на недељу. Хладни фронт биће толико ослабљен на свом путу ка југоистоку, тако да ће у Нишу и на подручју југа и истока Србије и даље бити врело, уз температуре до 37°Ц, уз појачан југозападни ветар и уз виоске температуре и у вишим слојевима атмосфере.


Када су падавине у питању, хладни фронт неће бити толико изражен у виду падавина. Ипак, у недељу после подне и пред крај дана тек понегде на северу Србије се очекују локални пљускови са грмљавином, нарочито и углавном на подручју Војводине. Долазак хладније ваздушне масе изнад вреле подлоге, може локално условити формирање снажних конвективних облака, уз краткотрајне грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.
Када је остатак следеће седмице у питању, северна половина Србије имаће пријатније температуре у односу на остатак Србије и оне ће бити углавном који степен изнад 30°Ц, док ће на југу и истоку Србије температуре углавном остати изнад 35°Ц. Још врелије биће у Македонији и у Грчкој, уз температуре изнад 40°Ц, а на југоистоку Македоније (Ђевђелија и Демир Капија) и централни делови Грчке (Лариса) температуре ће бити и до 45-46°Ц, док је она већ данима у овим пределима и до 43-44°Ц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)