НАУЧНИЦИ УПОЗОРИЛИ НА ПОЈАВУ НОВИХ СОЈЕВА: Вероватно је да ће имунитет створен вакцином слабити

Novosti online

31. 07. 2021. у 11:38

ВЕЛИКА је вероватноћа да заштита осигурана вирусом против заразе слаби, па и од потенцијално тешких облика обољења од ковида-19. Зато ће кампање вакцинације потрајати идућих година, кажу научници из саветодавне групе британске владе.

НАУЧНИЦИ УПОЗОРИЛИ НА ПОЈАВУ НОВИХ СОЈЕВА: Вероватно је да ће имунитет створен вакцином слабити

Фото: Depositphotos

Како се наводи у закључцима из докумената који разматра САГЕ (Научна саветодавна група за ванредна стања), велика је вероватноћа да имунитет на САРС-ЦоВ2 створен вакцином, временом ослаби, па и за потенцијално тешки облик болести, али вероватно у мањој мери.

- Према томе вероватно је да ће се током идућих година наставити кампање вакцинације против САРС-ЦоВ-2, али за сада не знамо која ће учесталост ревакцинације бити оптимална да бисмо заштитили рањиве од ковида-19 - наводе научници.

Документ назван "Колико дуго ће вакцине штитити од ЦОВИД-19", саставили су истакнути виролози и епидемиолози из више установа: Краљевског колеџа из Лондона, Универзитете Бирмингам и Завода за јавно здравље Енглеске.

Британија је иначе одобрила и користи вакцине три произвођача: АстраЗенеца, Фајзер и Модерну.

Стварни подаци показују да вакцине штите 95 одсто или више од варијанте алфа која је доминирала Британијом почетком 2021. године, тврде научници, али способност вакцине да заштите од инфекције и преноса на друге особе је мања.

У посебном извештају за британску владу од 22. јула, научници кажу да постоји "реална могућност" да ће се појавити нови сојеви који би могли да изазову тешка обољења или слабити ефикасност вакцине које су сада на располагању.

Појава тих нових сојева вируса могла би да се води јачим контролама и затварањем са негативним последицама привреду.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)