САДА СУ НАЈРИЗИЧНИЈЕ КЛИМАТИЗОВАНЕ ПРОСТОРИЈЕ - Др Петровић: Од 50 људи у објекту велика је вероватноћа а је двоје заражених

Novosti online

31. 07. 2021. у 11:24

СВЕ мање људи због високих температура носи маску, а све више њих склања се у климатизоване просторије, те епидемиолози скрећу пажњу да би и то могло да доведе до убразног скока броја новозаражених.

САДА СУ НАЈРИЗИЧНИЈЕ КЛИМАТИЗОВАНЕ ПРОСТОРИЈЕ - Др Петровић: Од 50 људи у објекту велика је вероватноћа а је двоје заражених

Фото Printskrin

После годину и по дана константне борбе са пандемијом, чини се да су се многи у Србији уморили или заборавили да ризици од заражавања и даље постоје. Томе доприноси и чињеница да се услед тропских врућина велики број грађана неодговорно понаша: не носи маску ни у јавном превозу, ни у продавницама, ни у тржним центрима, и бораве све дуже у климатизованим просторијама. А управо су оне нова опасност на шта су епидемиолози и вирусолози упозоравали још прошлог лета.

Професор Медицинског факултета Горан Белојевић истиче да смо се превише опустили.

- У овој фази искључиво се бавимо вакцинацијом, а заборавили смо на маске и физичку дистанцу што је подједнако важно у борби против короне. Све мање људи носи маске у градском превозу и продавницама, а у кафићима и ресторанима готово да нико то не чини. И то је веома лоше и опасно – наглашава Белојевић.

Како каже, подједнако је ризичан и боравак у климатизованим просторијама.

- Познато је да клима уређаји користе један те исти ваздух и ако се природно не проветравају просторије у којима се људи налазе, то доприноси већем заражавању. Поготово сада када је све доминантнији делта сој који се знатно брже преноси у односу на претходне варијанте короне – објашњава Белојевић и додаје да маска и физичка дистанца штите од свих, па и од делта соја.

Епидемиолог Радмило Петровић упозорава да су најризичније климатизоване просторије у којима има много људи.

- Ако у једној објекту има 50 људи, велика је вероватноћа да је двоје од њих заражено и да се путем клима уређаја може инфицирати још већи број људи. С друге стране, ако је број људи ограничен, носе маску и држе дистанцу тај ризик је, наравно, знатно мањи. Ако имате петоро људи знатно је мања могућност да је неко међу њима заражен у односу на ситуацију када у једној просторији имате десет пута више особа – апострофира Петровић.

Он се слаже да је маске неопходно и даље носити, али указује и на то да их многи и даље неправилно користе.

- Маска губи своје својство ако их носимо дуже од сат пошто се овлажи, а поре јој остају зачепљене и све мање се филтрирају. Зато је потребно мењати маске на сваких сат времена. Међутим, многи то заборављају па носе једну маску цео дан. То се и мени дешава – искрен је Петровић.

И крајем јуна имали смо тропски, али срећом не и корона талас. У то време број новооболелих на дневном нивоу био је двоцифрен па се многи питају шта се променило од тада.

- Тада још није делта сој стигао у Србију. Сада имамо делта сој који ће ускоро постати доминантан, а уз то је знатно заразнији у односу на претходне варијанте короне – закључује др Петровић.

Проф. Тиодоровић: Вакцинисани на фестивале и концерте

"Бројке су у порасту, а разлог је што се људи враћају са различитих дестинација, и од тог броја заражених 90 одсто њих није вакцинисано", каже епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић.

Како објашњава, у питању су углавном млађи људи, али у овом тренутку нема повећаног притиска на болнице.

- Вакцинација је једини прави пут у епидемији, зато апелујем на људе, нарочито на младе да се вакцинишу. Такође, кампања би требала да буде јача, а и правници би требало да размисле да ли је могуће људима дати све привилегије, да иду на фестивале, концерте, свечаности, ако су вакцинисани, јер морамо мотивисати младог човека да се вакцинише. Старијима је циљ да буду здрави и они се одазивају вакцинацији, а млађи верују да им вирус не може ништа, опуштени су, тако да би било добро размишљати и у том смеру, како све мотивисати младог човека - каже професор Тиодоровић.

Иако смо у овом периоду очекивали да ћемо имати испод 50 заражених на дан, тај број је значајно већи.

- На сваком кораку видимо опуштене људе, велики број се враћа из Црне Горе, Грчке, где су бројке у порасту. Тако да је ово и очекивано. Ако неко осети симптоме треба одмах да оде код лекара - поручује проф. Тиодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)