ПЕТНИЦИ ПОДМЕЋУ И ВЕСТИ И ДИРЕКТОРА: Нови скандал у истраживачкој станици - пласирана лажна вест о именовању новог руководиоца

Б. ПУЗОВИЋ

31. 07. 2021. у 09:43

ИСТРАЖИВАЧКУ станицу Петница овог лета не престају да тресу афере.

ПЕТНИЦИ ПОДМЕЋУ И ВЕСТИ И ДИРЕКТОРА: Нови скандал у истраживачкој станици - пласирана лажна вест о именовању новог руководиоца

Фото Д. Миловановић

После оптужби о сексуалном узнемиравању полазница семинара, за шта је у јавности прозван некадашњи сарадник Петнице Бранислав Савић Саван, оставку је поднео директор Никола Божић, који је на функцији био тек месец дана. Сада је у медије стигла и лажна информација о именовању Срђана Јанева за новог директора.

Саопштење за јавност о томе стигло је са адресе uopetnica@gmail.rs, наводно од извесне Татјане Ранђеловић. Наведено је да "ова одлука представља значајан искорак у правцу успостављања несметаног рада образовних програма и наше институције".

- Наводи који су се појавили у медијима о избору новог директора су неистинити - саопштио је Управни одбор ИС Петница.

Срђан Јанев, Фото Архива

- Са имејл адресе, која није на званичном домену Истраживачке станице, новинама је дистрибуирано лажно саопштење са нетачним информацијама. Уз то, мејл је садржао и личне податке који нису јавно доступни и који према Закону о заштити података личности не смеју да се деле без сагласности. Управни одбор ИСП поднео је кривичну пријаву надлежним органима.

Вест је демантовао и сам Јанев.

Уједно, УО у саопштењу подсећа да ово тело управља Петницом до именовања новог директора, зарад обезбеђивања њеног несметаног рада. Чињеница је, истиче Управни одбор, да је Срђан Јанев уписан као законски заступник ИСП у Агенцији за привредне регистре, јер је законска обавеза удружења грађана да изабере и упише заступника у регистар. Али, он није уписан као нови директор већ као представник Управног одбора чији је члан.

- Неко као да се окомио на Истраживачку станицу Петница, ширећи успут и лажи, попут информације о именовању новог директора - каже саговорник "Новости" који је инсистирао на анонимности.

- Овако нешто се у Петници не памти. Било је, додуше, својевремено покушаја да се Петница компромитује, јер је била трн у оку, као независна научна институција, али је све то издржала.

Кроз станицу крај Ваљева до сада је прошло више од 50.000 ученика, а ове године, због сексуалне афере, летњи семинари су померени за септембар.

ПРЕВРУЋ КРОМПИР ЗА СВАКОГА

ДОДАТНУ конфузију својим понашањем ствара и УО, а још више бивши челници ове научне установе својим изјавама о случају сексуалног узнемиравања полазница семинара - каже наш извор.

- Несхватљиво је да се у Петници дуго дешава све оно за шта је Бранислав Савић у јавности прозиван, а потом ова срамота са лажним саопштењем - каже наш саговорник. - Директорску фотељу нико не жели да преузме, јер је то у овом тренутку изгледа преврућ кромпир. Сви који смо учествовали у њеном стварању питамо се ко и због чега стоји иза последњих догађања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)