МЛАДИ НЕ ЖЕЛЕ ВАКЦИНУ, СТАРИ СЕ ВЕЋ РАСПИТУЈУ: Док се чека правилник о трећој дози, епидемиолози апелују на оне који нису примили ни прву

В. Ц. С.

31. 07. 2021. у 08:03

БРОЈ нових позитивних на вирус корона јуче је био за 100 већи него почетком недеље.

МЛАДИ НЕ ЖЕЛЕ ВАКЦИНУ, СТАРИ СЕ ВЕЋ РАСПИТУЈУ: Док се чека правилник о трећој дози, епидемиолози апелују на оне који нису примили ни прву

Фото Архива

Од 10.088 тестираних код 353 потврђен је ковид. И број хоспитализованих највиши је ове недеље - 388, а преминула су два пацијента. Вирус се брзо шири, иако делта сој, који је знатно заразнији од претходних, још није доминантан код нас.

Епидемиолози упозоравају да је вакцина једини спас од враћања сценарија са више хиљада новозаражених дневно, али грађани, посебно млади, међу којима је тек сваки пети имунизован, овај апел не схватају озбиљно. Лекари поручују невакцинисанима да заврну рукав пре почетка школске године, јер се са доласком јесени очекује делта сој у већем проценту, који већ доминира у земљама у окружењу.

Најосетљивије групе грађана, којима је Кризни штаб препоручио трећу дозу цепива, чекају сада детаљније инструкције о томе када и где треба да се јаве ради новог цепљења.

Дилема је да ли ће то бити РНК цепиво, "фајзер" или "модерна", што је препоручило Национално тело за имунизацију, или ће то бити вакцина истог произвођача као прве две дозе, што се као могућност чуло на скупштинском Пододбору за праћење епидемиолошке ситуације.

Грађани, посебно старији од 65, како нам је потврђено на неколико пунктова за вакцинацију, већ долазе и распитују се могу ли сада да приме ту трећу дозу. Међутим, када одлука званично буде донета, вероватно ће се прво обраћати свом изабраном лекару, па ће им он сугерисати да ли им је она неопходна, независно од броја антитела која имају. Став је да би трећу дозу требало примити шест месеци после друге.

Дотле би, према мишљењу Кризног штаба, требало радити на вакцинацији здравствених радника, студената, тинејџера и популације између 25 и 50 година. Цепљење је засада прошло 60 до 80 одсто запослених у здравству, међу којима убедљиво највише лекара.

Мада ове бројке нису мале, епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон сматра да је ипак недопустиво да неки здравствени радник остане невакцинисан.

- Није морално да здравствени радник не буде заштићен и да некога зарази. Како неко може да буде здравствени радник, а да није вакцинисан? Није прихватљиво. О томе треба да размишљају и удружења и синдикати, а не да причају о присили - каже Кон, и додаје да нема речи о приморавању на вакцинацију, већ о очувању здравља читавог друштва.

Зато је позвао младе да приме вакцину и престану да размишљају постоји ли епидемија, јер и они могу да оболе као и најстарији.

Фото З. Јовановић

Др Снежана Јовановић, директорка лабораторије "Ватрено око" УКЦС, казала је за РТС да у Србији и даље доминира британски сој вируса, али да има и делта соја. У овој лабораторији дневно се уради 300-350 PCR тестирања и број позитивних се лагано повећава.

- Бактерије и вируси не знају за границе. Док смо били затворени, доминирао је онај сој који је био почетни. Након тога људи су почели да путују. Они можда спорије путују од микроорганизама, али смо сигурни да ће након британског и делта сој постати доминантан, брже се шири и другачија је клиничка слика. Углавном су то симптоми прехладе, повишена температура, јавља се кашаљ, неки немају губитак чула и мириса - каже Јовановићева. 

ПАЖЉИВО СА ИЗБОРОМ ТЕСТА

БУДУЋИ да је највећи број тестирања комерцијалног карактера, због путовања, др Јовановић је апеловала на грађане да се адекватно понашају на годишњем одмору и подсетила да PCR тестирања раде само државне лабораторије, док антигенске раде и поједине приватне биохемијске лабораторије. Важно је да грађани знају чији су тестови валидни да не би били враћени са границе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)