ЧУВАРИ ПОНОВО НА ПРОВЕРИ: Ове и следеће године истичу прве дозволе за рад припадника приватног обезбеђења

Р. Др.

31. 07. 2021. у 08:19

НАЈВЕЋИ број запослених у приватним агенцијама за обезбеђење крајем ове и следеће године обратиће се МУП-у Србије са захтевом за издавање нове лиценце за обављање ове врсте посла.

ЧУВАРИ ПОНОВО НА ПРОВЕРИ: Ове и следеће године истичу прве дозволе за рад припадника приватног обезбеђења

Фото Ж. Кнежевић

Полиција је до данас издала око 45.000 дозвола, а најстаријим документима ових дана истиче петогодишњи рок важења.

Ниједан запослени у сектору приватног обезбеђења неће моћи да настави да ради свој посао без обновљене лиценце. Према подацима МУП, 1.650 запослених због истека рока важења, већ је добило нове дозволе, такође на пет година. Према прописима, сваки припадник приватног обезбеђења дужан је да најраније 60 дана пре истека рока од пет година поднесе захтев за релиценцирање.

Исто важи и за предузећа која се баве пружањем физичко-техничке заштите. У евиденцији МУП уписано је 1.720 правних лица која се баве приватним обезбеђењем, а њима је издато 1.720 одобрења за рад. Прве лиценце фирме су добиле крајем 2015. године, па се догодине очекује највећи прилив захтева за релиценцирање агенција. У кругу правних лица која су у првом кругу поделе добила лиценце за рад је неколико стотина фирми, а 185 предузећа је од МУП-а добило нове лиценце.

- Прибављање нове лиценце, због истека рока важења постојеће, законска је обавеза предузетника и физичких лица. Издају се на лични захтев у надлежној полицијској управи, према адреси пребивалишта - објашњавају у МУП-у.

Лиценцирање предузећа и запослених, полагање стручних испита и надзор МУП-а над њиховим радом ефекти су Закона о приватном обезбеђењу, који је - после вишедеценијске правне импровизације - усвојен 2013. године. Иако овај пропис са пратећим актима није могао да реши све проблеме у овој области, оцењивано је тада да је Србија коначно увела ред у "трећој сили у држави".

Осам година касније, међутим, све је више захтева да постојеће прописе треба променити, а они се правдају различитим аргументима. У најгорем су положају, по правилу, запослени.

- Закон и подзаконски акти нису довољни за правну сигурност запослених у овој области - каже, за "Новости", власник једне од агенција које пружају услуге обезбеђења, махом пословних и угоститељских објеката и градилишта.

- Постоји и даље део радника који, упркос прописаним казнама, ангажују људе без лиценце. Овлашћени службеници обезбеђења, опет, раде за више фирми, па тако нестају са радара контроле. Плате су углавном мале, а упркос пристојној цени радног сата, у рукама радника завршава много мање - некад и свега 150 динара.

ОБУКА, ИСПИТ, ПА ЛИЦЕНЦА

ЛИЦЕНЦУ за рад у приватном обезбеђењу грађани стичу само после обуке и полагања стручног испита, које је у надлежности МУП. За обуку кадра у Србији сертификовано је 49 центара, од којих је највише у Београду - 15. Обука подразумева теоријски и практични део, као и обраду тема из низа области. Ипак, у првом, масовном, кругу обуке за стицање лиценце било је пуно говора да је ова врста оспособљавања тек пука форма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)