НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗУЈУ: Због чега делта сој постаје доминанатан?

Танјуг

30. 07. 2021. у 20:35

ДЕЛТА сој, познат и као Б.1.617.2, појавио се крајем прошле године, али је постао доминантан у свету у претходних неколико месеци и према подацима америчких Центара за превенцију и контролу болести (ЦДЦ) чини више од 80 нових случајева ковида.

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗУЈУ: Због чега делта сој постаје доминанатан?

Илустрација / Фото Depositphotos

 - Број ковид случајева се повећао за 300 одсто у периоду између 19. јуна и 23. јула, самим тим и број хоспитализација и смртних случајева - навео је ЦДЦ, а пренео Си-ен-ен.

Делта сој је заразнији, зависно од процена, за 60 до 200 одсто.

Документ ЦДЦ-а указује да је делта заразна као мале богиње, што значи да једна инфицирана особа може да зарази просечно осам до девет људи.

Оригинални сој корона вируса, за који ЦДЦ верује да је био заразан као обична прехлада, могао је да зарази две особе.

Још један проблем са делтом је тај што је за 40 до 60 одсто заразнији него високозаразни алфа (британски) сој, који је био доминантан у свету, а британски стручњаци додају да је скоро дупло заразнији него почетни сој који је прво виђен у Кини.

Поново се пуне болнице у свету, па делује да делта чини да пацијенти буду у тежем стању, али је чињеница да је 90 одсто хоспитализованих невакцинисано.

Ипак, засад нема доказа да делта опаснија од осталих сојева.

ЦДЦ наводи да из три раније студије, из Канаде, Сингапура и Шкотске, указују да људи инфицирани делтом чешће завршавају у болници.

Си-ен-ен додаје да је следећа ставка и даље "у ваздуху", али да досадашње студије показују да потпуно вакцинисане особе ређе обољева од тежег облика ковида-19, односно, да делта не заобилази тако лако постојећу заштиту.

- МРНА вакцине (Фајзер/Бионтек и Модерна) су врло ефикасне против хоспитализације и смрти за бројне сојеве, укључујући алфа, бета, гама и делта - наводи ЦДЦ.

Постоји могућност, коју је најавила Рошел Валенски из ЦДЦ, да су вакцине можда мање ефикасне против делте.

- Вакцине спречавају у 90 одсто случајева озбиљну болест, али могу бити мање ефикасне приликом инфицирања или ширења заразе - рекла је она.

Светска здравствена организација још процењује ефикасност вакцина, додаје се.

Истраживачи из Кине су открили да особа заражена делтом у себи носи 1.000 пута више патогена него пацијенти који су се заразили на почетку пандемије.

Инкубација је бржа - уместо шест дана, колико је просечно требало болести да се развије од заражавања, сада је потребно четири дана, рекао је Ðинг Лу из Центра за контролу и превенцију болести провинције Гуангдонг.

Специјалиста са њујоршког универзитета за инфективне болести Селин Гаундер дигла је прашину када је рекла да људи могу да се инфицирају делтом ако су само једну секунду изложени вирусу, наспрам 15 минута, колико је раније требало.

Али, ово још није научно потврђено, Гоундер је закључивала на основу Луове студије.

Делта има најмање три мутације у својој структури, које се тичу везивања за рецепторе - то је део вируса који се директно качи за људске ћелије које инфицира.

Постоји могућност да избегну одбрамбени механизам имуног система и да се бар једна мутација веже чврсто за ћелије.

Још једна мутација на месту познатом као место цепања фурина - на карактеристичном протеину шиљака - такође би могла да помогне да вирус лакше инфицира ћелије, навело је Америчко друштво за микробиологију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)