РАКИЈА ИЗ РЕКОВЦА ИДЕ ПРАВО У РУСИЈУ: У подруму Живадина Вукојичића, пре 13 година успешно са производње вина прешли на дестилат шљиве

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

30. 07. 2021. у 20:15

РАКИЈЕ, које производи "Мали подрум Вукојичић" из Рековца освојиле су све медаље на Новосадском сајму, од плакете за висок квалитет, преко златних и великих златних медаља, до шампионске титуле за квалитет.

РАКИЈА ИЗ РЕКОВЦА ИДЕ ПРАВО У РУСИЈУ: У подруму Живадина Вукојичића, пре 13 година успешно са производње вина прешли на дестилат шљиве

Фото З. Глигоријевић

Најновију златну медаљу ове године освојила је шљивовица "дража препеченица", произведена 2009. године. Осим шљивовице, Живадин Вукојичић, његов син Никола и ћерка Александра Росић производе и дуњевачу, крушку, лозу и клеку, јачине 40 степени.

Будући им је квалитет најважнији, производе мале количине ракије, јер праве бренд који флаширају тек када "одлежи" 12 година.

- Поносни смо на наше ракије - каже за "Новости" Живадин Вукојичић.

- Зато нисмо ни били изненађени када је председник Александар Вучић приликом недавне посете Рековцу за нашу ракију одмах рекао да је барик. Та шљивовица премијум, коју је пробао, "одлежала" је 11 година и на тржишту ће се наћи тек наредне године. Наша је одлука да продавајемо само ракије које су "сазревале" 12 година.

Наш саговорник објашњава да дестилат од шљиве, јачине од 60 до 70 степени, најпре "одлежи" да би се добила жељена степенажа од 40, па се потом врати у барик да одстоји пет година како би се ракија хармонизовала. Тек онда се пакује у боце. Тренутно је, како каже, у потрази за старим барицима, јер је успео да нађе само једну бачву у којој је ракија из "Подрума Левач" стајала 30 година.

- За барицима је права помама. У њих се ракија ставља када више не желимо да поприма ароме из буради, а желимо да још стари. Барик има улогу резервоара, који није херметички затворен, већ кроз дрво улази кисеоник, врши се оксидација, односно старење. То ракији даје посебан квалитет. Осим тога, експериментишем и са бурадима од храстова из различитих делова Србије. Испоставило се да је најбољи медунац из храстове шуме манастира Каленић, старе више од једног века - вели Вукојичић.

Ракије породичне фирме "Мали подрум Вукојичић" из Ломнице код Рековца, основане пре 13 година, не само да су побрале све медаље на Новосадском сајму, већ су и њихова вина награђивана шампионским пехарима. Годишње су производили 25.000 боца, углавном сорте каберне совињон, шардоне и каберне франк. Када су, међутим, пре четири године са руском компанијом потписали десетогодишњи уговор о производњи дестилата од шљиве, Вукојичићи су у Рековцу отворили дестилерију и преоријентисали се на производњу ракије.

БРЕНД ОСВОЈИО И АУСТРАЛИЈУ

ГОТОВО 95 одсто наше производње чини дестилат за Русе, а од остатка правимо бренд и спремамо се за тржишну утакмицу. То су мале количине, јер 95 одсто од тог бренда извозимо у Аустралију, а планирамо да освојимо и тржишта Америке и Канаде - поносно говори Александра Росић, ћерка Живадина Вукојичића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)