ДИРЕКТОРКА ВАТРЕНОГ ОКА: Делта сој још не доминира у Србији, али циркулише, симптоми често налик обичној прехлади

Novosti online

30. 07. 2021. у 10:31

ДОКТОРКА Снежана Јовановић, директорка лабораторије Ватрено око Универзитетског клиничког центра Србије, каже да у Србији и даље доминира британски сој корона вируса, али да има и делта соја.

ДИРЕКТОРКА ВАТРЕНОГ ОКА: Делта сој још не доминира у Србији, али циркулише, симптоми често налик обичној прехлади

Фото: Принтскрин РТС

Објашњава и који симптоми су карактеристични за делта сој корона вируса.

Докторка Снежана Јовановић рекла је да се у лабораторији дневно уради од 300 до 350 пи-си-ар тестирања.

Наводи да се тестирају узорци из Београда, пре свега са Инфективне клинике, а број позитивних се лагано повећава.

Директорка Ватреног ока указује да је секвенцирање узорака који су послати на тестирање показало да су сви били британски сој корона вируса, осим два који су били делта сој.

- Бактерије и вируси не знају за границе. Док смо били затворени, доминирао је онај сој који је био почетни. Након тога људи су кренули да путују, они можда спорије путују од микроорганизама, али смо сигурни да ће након британског и делта сој постати доминантан, брже се жири и другачија је клиничка слика. Углавном су то симптоми прехладе, повишена температура, јавља се као кашаљ, неки немају губитах чула и мириса - указала је Јовановићева.

Сматра да је већина урађених пи-си-ар тестова комерцијалног типа односно за путовања грађана.

- У Ватреном оку имамо само бар кодове, не знамо имена и презимена, али у контакту са клиничарима, управо је то чињеница – највећи број узорака су комерцијална тестирања. Апелујем на грађане да се адеквтно понашају на годишњем одмору, јер доласком из других земаља и на одмору неко може да се инфицира - указује директорка Ватреног ока.

Наводи да пи-си-ар тестирања раде само државне лабораторије, а антигенске тестове и поједине приватне биохемијске лабораторије. Позива грађане да се добро информишу где ће урадити тестове како не би били враћени са границе.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)