КОРОНУ ДОБИЛО МАЊЕ ОД ТРИ ОДСТО ВАКЦИНИСАНИХ: У припреми препоруке када и које цепиво осетљиве групе треба да приме

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

30. 07. 2021. у 09:45

ЗАСАДА се не зна када ће почети давање треће дозе вакцине против ковида, али могло би временски да се поклопи са почетком вакцинације против грипа, чуло се јуче на седници Пододбора за праћење епидемиолошке ситуације Скупштине Србије.

КОРОНУ ДОБИЛО МАЊЕ ОД ТРИ ОДСТО ВАКЦИНИСАНИХ: У припреми препоруке када и које цепиво осетљиве групе треба да приме

Фото М. Анђела

- И даље је приоритет давање прве и друге дозе, будући да је до сада првом дозом вакцинисано 2,9 милиона људи, односно 49,7 одсто популације - рекла је др Верица Јовановић, директорка Института "Батут".

Она је за "Новости" објаснила да још нема довољно поузданих истраживања које би вакцине могле бити најделотворније код делта соја, а, како сада ствари стоје, напоменула је, људи из осетљивих група вероватно ће примати вакцину произвођача којом су већ вакцинисани.

- Трећа доза појачава отпорност, а уколико буде неких препорука у вези са произвођачем, грађани ће бити благовремено обавештени - каже Јовановићева.

Кризни штаб је трећу дозу препоручио оболелима од аутоимуних болести, пацијентима на хемодијализи, после трансплантације, онколошким пацијентима, људима са хроничном упалом јетре, бубрега и плућа, оболелима на имуносуспресивној терапији.

Према речима др Владана Шапоњића из "Батута", у здравству је вакцинисано више од 60 одсто запослених, а у неким општинама и 80 одсто. То значи најмање 70.000 од 117.000 здравствених радника.

- Највише је вакцинисаних лекара, па медицинских сестара, а мање техничара и немедицинског особља. Међутим, сваки невакцинисани лекар, колико год да их је мало, велики је проблем, јер ствара неповерење у вакцину међу грађанима - каже Шапоњић.

Према његовим речима, истраживање спроведено у Србији од почетка вакцинације, у децембру, до 29. априла, показало је да се само 0,3 одсто потпуно вакцинисаних "Фајзеровом" и 0,5 одсто заштићених "спутњиком V" заразило короном. Исто важи и за 1,5 одсто вакцинисаних "синофармом" и 2,5 одсто цепљених првом дозом "астра зенеке".

- Код "астра зенеке", "фајзера" и "спутњика" показало се да је међу зараженима било јако мало хоспитализација и тешких клиничких слика, а у том периоду нема регистрованих смртних исхода међу вакцинисанима - објашњава Шапоњић. - И резултат "Синофармове" је јако афирмативан, а цело истраживање је показало да вакцине делују.

Верица Јовановић, Фото Танјуг

Будући да је проценат цепљених најнижи у популацији до 50 година, да би се смањио ризик од преношења болести с почетком школске године, у наредном периоду радиће се на популаризацији вакцинације код ове популације, као и код просветних радника и деце изнад 12 година. Школска година почеће са извесним ограничењима, о којима ће се тек разговарати.

ЗА ФАКУЛТЕТ ПЕЛЦОВАЊЕ ИЛИ ТЕСТ

"БАТУТ" ће Кризном штабу предложити и да настави и вежбама на факултетима могу да присуствују само вакцинисани или студенти са PCR или антигенским тестом, јер је и овде обухват вакцинације мали. Ово је већ уведено за студенте Медицинског факултета у Београду, који не могу да уђу у болнице без цепива или негативног теста на свака три дана.

Иначе, обухват вакцинације међу будућим медицинарима је 60-80 одсто. Највиши је код шесте године, а код колега на нижим годинама опада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)