ДРЖАВНО ПЕРО ЗА ИСТОРИЈУ: Измене Закона о уџбеницима на јесен, Завод спреман, приватници незадовољни новинама

Љ. БЕГЕНИШИЋ

30. 07. 2021. у 08:20

ИАКО је било најављено да ће измене Закона о уџбеницима бити усвојене до краја протеклог пролећа, то ће се, како "Новости" сазнају, највероватније догодити током јесењег заседања Скупштине Србије.

ДРЖАВНО ПЕРО ЗА ИСТОРИЈУ: Измене Закона о уџбеницима на јесен, Завод спреман, приватници незадовољни новинама

Фото В. Данилов

Овим изменама биће омогућено да државни издавач, Завод за уџбенике, припрема и штампа јединствене уџбенике за националне предмете - српски језик и књижевност, историју и географију.

Да подсетимо, ову иницијативу покренуо је председник Александар Вучић, који је истакао да поштује тржишну утакмицу, али да се не сме дозволити да разни страни издавачи релативизују нашу историју. Министарство просвете потом је формирало радну групу за измену Закона о уџбеницима.

- Радна група је припремила Нацрт измена Закона о уџбеницима, а предстоје консултације са кабинетима председнице Владе и председника Србије, као и Заводом за унапређивање образовања и васпитања - речено је "Новостима" у Министарству просвете.

Истовремено, приватни издавачи критикују ове најаве и кажу да се с њима нико није консултовао у вези са изменама закона.

- Иако је реч о крупном питању, нама нико није рекао шта ће се у закону мењати - каже за "Новости" Бошко Влаховић, власник издавачке куће "Едука".

- Ми не знамо да ли држава одустаје од либерализације тржишта уџбеника, која је омогућена законом из 2009. Уколико државни завод буде штампао уџбенике из српског језика и књижевности, историје и географије, онда он има монопол и то искључује либерално тржиште. Држава има механизме да среди прилике на тржишту, али није урадила свој посао.

С друге стране, у Заводу за уџбенике појашњавају да ни пре 2009. нису имали монопол. Кажу да држава не даје Заводу монопол, већ му враћа статус национаног издавача, што подразумева посебан третман у односу на конкуренцију.

- Нико не може да оспори право националном издавачу да једини објављује уџбенике за предмете од посебног националног интереса - кажу у овој институцији.

- Завод за уџбенике ће припремати и објављивати уџбенике из групе предмета од посебног идентитетског значаја и национаног интереса. Не значи да држава одустаје од либерализације тржишта, ако само Завод буде објављивао уџбенике за једну групу предмета.

Фото П. Милошевић

Такође, они најављују да ће спремни дочекати измене прописа.

- Радимо на припреми уџбеника за историју, како бисмо када измене закона буду усвојене кренули пуним замахом - каже за наш лист Небојша Јовановић, уредник за историју у Заводу.

- Верујемо да ће у новим уџбеницима национална историја имати много више простора него што је то случај у актуелним реформисаним уџбеницима. Такође, наш саговорник најављује да ће бити враћено хронолошко излагање градива, уместо тематског што је сада случај.

Иначе, тематско излагање градива недавно је критиковала група историчара, предвођена академиком Љубодрагом Димићем, а Небојша Јовановић сагласан је са примедбама својих колега и поздравља њихово залагање да се уџбеници пишу по хронолошком принципу, како је одувек било.

ПРОМЕНА Настава историје биће хронолошка, а не тематска, Фото П. Милошевић

И РОДИТЕЉИ ДА ОДЛУЧУЈУ

ЗАШТИТНИК грађана затражио је од Министарства просвете да усклади одредбе Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о уџбеницима, како би јасно била дефинисана улога Савета родитеља при избору одабира уџбеника. Повод за реаговање био је случај у коме је школа одбила да користи бесплатне уџбенике, на чему су родитељи инсистирали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)