ЂЕРДАП ВАС ЧЕКА: Бирам срцем, бирам Србију (ФОТО)

Промо

29. 07. 2021. у 16:46

ЗА оне неодлучне, који би и шетњу и разгледање. И пливање и освежење. И пецање и одмор.

ЂЕРДАП ВАС ЧЕКА: Бирам срцем, бирам Србију (ФОТО)

Фото: Драган Вилдовић

Туристичка организација Србије ( https://www.srbija.travel) препоручује Ђердап.

Фото: Бранко Радичевић

Национални парк Ђердап заузима 64.000 хектара и пружа одговор на све, па и најзахтевније жеље туриста. Богата билним и животињсим светом, посебан угођај прућжа истраживачима и свима који би да се упознају са ретким врстама од којих неке већ ишчезле у многим деловима Европе.

Ђердапска клисура, по многима је најлепши део Националног парка.

Богата је ризница информација и историјских сведочења. Ђердапска клисура представљала је природну и дуго несавладиву препреку Римљанима, коју је коначно укротио цар Трајан.

Табла која се сада налази десетак метара изнад воде доказ је и позив свима онима који би да о овом делу Србије науче нешто више.

Због јединственог споја културно-историјских знаменитости, ка ои ретких биљних и животинсјких врста, Национални парк Ђердап се сматра највећим природњачким и архелошким музејом у природи.

Најдубља, највећа и по многима најлепша клисура Европе састоји се од четири клисуре- Голубачке, Госпођина Вира, Казан аи Сипске.

На дунавској тераси на Ђердапу налази се и једно од најзначајнијих археолошких налазишта Србије-Лепенски Вир.

Фото: Оксана Скенџић

Тврђава Голубац, коју називају још и “чувар Дунава” налази се на десној обали реке, на самом улазу у Ђердапску клисуру. Својом лепотом, историјом коју памти сваки бедем, ова тврђава незаобилазна је тачка путовања.

Фото: Лука Шарац

Главни центар клисуре је Доњи Милановац, а други битан центар је Кладово. Не пропустите их у вашој овогодишњој авантури.

Овог лета бирамо срцем, бирамо Србију. Ђердап вас чека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)