ПЕНЗИЈЕ БЕЗ РАДНОГ СТАЖА? Министарство прати и анализира стање, бољи увид када заживи социјална карта

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

29. 07. 2021. у 11:00

ВИШЕ од 90 одсто становништва Србије старог 65 и више година прима пензију, подаци су Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ипак, део те старосне групе није био радно активан, па самим тим сада нема никаква примања. У Министарству процењују да је у питању мање од 150.000 лица.

ПЕНЗИЈЕ БЕЗ РАДНОГ СТАЖА? Министарство прати и анализира стање, бољи увид када заживи социјална карта

Фото П. Милошевић

Према проценама Милана Кркобабића, министра за бригу о селу, њих би могло бити и око 200.000, а тачан број знаће се када буду заживеле социјалне карте. Због оних који живе у сиромаштву или на његовом рубу и немају приходе, он је поново покренуо питање гарантованих пензија, односно специфичне социјалне помоћи за најугроженије. Међу њима се посебно истичу жене које су се бавиле пољопривред ом, а себи нису уплаћивале стаж.

У Министарству рада кажу да је приметан тренд смањења броја старијих који не примају пензију:

- То је, пре свега, резултат раста учешћа жена на тржишту рада, чиме се квалификују за остваривање права на сопствену пензију у старости. Осим тога, део старијих још је радно активан, а неки примају цео износ пензије из иностранства, најчешће из бивших југословенских република. То смањује укупан број старијих који не примају пензију, а немају друге приходе.

Додају и да се у систему обавезног пензијског и инвалидског осигурања најнижи стандард корисника пензија штити најнижим износом пензије. То примају они чије би пензије на основу уплаћеног доприноса и стажа биле веома ниске.

- Стандард особа са нижим износима додатно се штити исплатом увећања уз пензију, као и једнократне помоћи свим пензионерима. Особе које нису оствариле право на пензију, а немају задовољавајући животни стандард, могу да остваре право у систему социјалне заштите - примећују у Министарству.

Што се тиче социјалне (гарантоване) пензије, слажу се да би таква мера унапредила социјални положај људи без прихода, али и захтевала додатна средства из буџета.

- Ако би социјалну пензију примале особе без пензије слабијег материјалног статуса, потребно је решити како да ово давање добију они који немају довољне приходе по другом основу - поручују из Министарства.

НАЈНИЖА СТОПА РИЗИКА ОД БЕДЕ

У Србији има нешто мање од 1,7 милиона пензионера, а више од милион их прима пензију мању од 30.000 динара. Упркос томе, према подацима Владиног тима за борбу против сиромаштва и социјалне искључености, управо старији од 65 имају најнижу стопу ризика од беде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)