ГОЈКОВИЋ О ТРЕЋОЈ ДОЗИ ВАКЦИНЕ: Пратимо сва релевантна стручна тела у свету

Танјуг

28. 07. 2021. у 19:59

ЧЛАН Кризног штаба Зоран Гојковић рекао је да је најважнија порука са данашње седнице да се вакцинацији мора максимално посветити пажња, а што се тиче треће дозе размишља се о њеном давању пацијентима који имају хроничне и тешке болести.

ГОЈКОВИЋ О ТРЕЋОЈ ДОЗИ ВАКЦИНЕ: Пратимо сва релевантна стручна тела у свету

Фото: Танјуг/Влада Србије

Гојковић је за Танјуг казао да број оболелих у Србији расте, да тај број није велики, али да се очекујемо да ће у наредном периоду бити већи.

- Добро је што данас имамо 2,684 милиона грађана који су вакцинисани и сада имамо 52 општине у Србији које имају више од 50 одсто вакцинисаних. Нажалост, имамо и осам општина у којима имамо мање од 30 одсто вакцинисаних, као и четири општине у којима имамо мање од 15 одсто пунолетних вакцинисаних - казао је Гојковић.

Он је нагласио да је од великог значаја да се вакцинише што већи број.

- Имамо велики број грађана који се нису вакцинисали, све више нам се у мањим местима развијају локална жаришта, све у склопу окупљања која се одржавају. На томе треба да радимо. Морамо максимално да се посветимо вакцинацији, то је најважнија и највећа препорука са састанака Кризног штаба - додао је Гојковић.

Када је реч о трећој дози, Кризни штаб ће обелоданити на који начин и коме ће се давати треће дозе.

- Бројне студије су још у току, један део истраживања који је валидан, који је прошао различите медицинске форуме и органе, говори у прилог томе да се мора размишљати о давању треће дозе вакцине пацијентима који имају тешке хроничне болести, малигне болести. Биће прописано на који начин ће се обављати давање треће дозе - рекао је Гојковић.

Он каже и да Србија прати релевантна стручна тела САД, Европе, Азије и покушава да донесе најбоља решења.

- Не треба да се оптерећујемо трећим дозама, не треба да се оптерећујемо мерењима антитела, јер имуни систем, једноставно, не функционише тако. То је комплексан систем који се не базира само на једном параметру - наглашава Гојковић.

Говорећи о почетку школске године каже да се још не зна како ће се одвијати настава.

- Школа стартује 1. септембра, не знамо прецизно како ће се одвијати настава. Имамо модел од прошле године, али смо прошле године имали више оболелих у летњем периоду, засад немамо. Да ли ће се променити ситуација, зависи од нас - закључио је Гојковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)