ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ЖРТАВА - МАЛОЛЕТНИЦЕ: Поражавајућа анализа поводом Међународног дана борбе против трговине људима

В.Ц.С.

28. 07. 2021. у 18:36

ТРГОВИНА људима у судским процесима у Србији у последње три године све чешће се гони као посредовање у проституцији, за шта су запрећене далеко блаже казне.

ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ЖРТАВА - МАЛОЛЕТНИЦЕ: Поражавајућа анализа поводом Међународног дана борбе против трговине људима

Фото Depositphotos

Велики број окривљених склапа споразуме о признању кривице, због чега често добијају условне осуде или казне на нивоу законског минимума, саопштила је организација АСТРА поводом 30. јула, Међународног дана борбе против трговине људима.

Анализирајући случајеве судске праксе од 2017. до краја прошле године, они су приметили да је тек пре три године почео тренд нешто оштријих казни. Закон предвиђа санкције од три до 12 година затвора за "трефикинг", међутим, казне су до скоро најчешће биле испод три године. Тек од 2018. више од половине њих креће се између три и пет година. Прошле године 66 одсто било је у том опсегу, 17 одсто испод три године и 17 одсто изнад пет.

Примећен је, такође, пораст сексуалне експлоатације у прошлој години, па су све жртве биле жене, и то у 60 одсто малолетнице. У само осам одсто случајева жртвама је досуђена одштета у кривичном поступку, што закон иначе дозвољава.

Од учинилаца који су склопили споразум о признању кривице, 46 одсто је добило условну осуду, 31 затворску казну и 23 одсто кућни затвор.

Као олакшавајуће околности за починиоце узимају се личне и породичне прилике, ранија неосуђиваност и признање кривице, па је то један од разлога ниских казни, кажу у АСТРИ.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)