БИЋЕ ПАКЛЕНО У АВГУСТУ: Најновија временска прогноза Ђорђа Ђурића открива шта нас чека идућег месеца, ево када стиже освежење

Novosti online

28. 07. 2021. у 18:13

У СРБИЈИ је данас измерено 40°Ц. Најновија временска прогноза метеоролога Ђорђа Ђурића открива каква нас временска ситуација очекује до краја прве декаде августа.

БИЋЕ ПАКЛЕНО У АВГУСТУ: Најновија временска прогноза Ђорђа Ђурића открива шта нас чека идућег месеца, ево када стиже освежење

Фото: Депоситпхотос/Јутјуб/Happy Tv

У Србији је актуелан четврти топлотни талас ове сезоне. Температуре овог послеподнева крећу се у већем делу Србије од 35 до 40°Ц, у Београду је 38°Ц. Најтоплије је у Ваљеву са 40°Ц. Врело је и на планинама, па Златибор мери 34°Ц, а Сјеница 31°Ц. Најпријатније је на Копаонику са 25°Ц.

Дакле, данашње температуре више су за око осам степени од просечних за овај најтоплији део године, напомиње Ђурић.

Иако су температуре овог лета веома високе, лето је и потпуно је за очекивати такве температуре у нашем подручју. Ако се вратимо мало уназад, врела лета забележена су и 2017. 2015. 2012. 2007. и 2003. године.

Новости

 

Као и претходних пута и овај топлотни талас узрокован је адвекцијом веома топле ваздушне масе са севера Африке, који је у склопу југозападног висинског струјања стигао до нашег подручја и Балаканског полуострва. Још врелије је у региону, у Подгорици је 41°Ц, а 40°Ц бележи се и у Мостару и у Ђевђелији. Југозападно висинско струјање условило да је поново са севера Африке стигну и четице песка из Сахаре, па је претходних дана у пределима са слабим падавинама било кише са честицама пустињског песка, што је нарочито видљиво на возилима и прозорима, каже Ђурић.

У току вечери и ноћи у већем делу Србије очекује се да југозападни ветар буде у скретању на северозападни, па нас у четвртак на северу и западу Србије очекује ''освежење'' за три, четири степена, али и даље уз веома топло време, док ће на југу и истоку Србије и даље бити врело и без пада температуре, показује временска прогноза.

Новости

 

У четвртак сунчано. Након што јутарња температура и у четвртак у већем делу Србије буде изнад 20°Ц (тропска ноћ), а у Београду 24°Ц, само на југу и југоистоку Србије, на планинама и у котлинама биће пријатнијих 16 до 19°Ц, максимална температура током дана биће од 33°Ц на северозападу до 39°Ц на истоку и југоистоку Србије, у Београду до 34°Ц.

У петак и у суботу у Србији и даље сунчано и веома топло, уз максималне температуре од 34 до 38°Ц, у Београду до 36°Ц. У суботу пред крај дана понегде на северу и западу Србије развој конвективме облачности и ређа појава пљускова са грмљавином.

У недељу сунчано и врело, уз максималне температуре од 36°Ц на северу и западу до 42°Ц на истоку и југоистоку Србије, а после подне и уз појачан југозападни ветар, који ће бити фенског ефекта и додатно загревати ваздух. Пред крај дана до Војводине ће уследити продор хладног фронта, који неће бити изражен у виду падавина, али хоће у виду освежења, уз пролазно наоблачење и појачан северозападни ветар, а тек понегде може бити пљускова са грмљавином, најављује временска прогноза Ђорђа Ђурића.

Новости

 

Продор свежије ваздушне масе изнад вреле подлоге може да услови и да атмосфера бурно одреагује и да буде јачих грмљавинских непогода, али само локално и на малом простору, тако да се значајније падавине не очекују.

Овај хладни фронт донеће иза себе и продор свежије ваздушне масе са северозапада и из области Алпа преко Панонске низије. Овај ослабљени хладни фронт у понедељак ће прећи и преко осталих предела Србије, али ће до југа и југоистока Србије стићи тек после подне, па ће максимална температура у тим пределима пре продора хладног фронта бити до 39-40°Ц, на северу и западу Србије знатно пријатније, до 31-32°Ц, открива метеоролог Ђурић.

Након краткотрајног освежења почетком следеће седмице и пада температура за пет до седам степени, следи нови прилив вреле ваздушне масе са југозапада и тако би се задржало према тренутним прогнозама бар до краја прве декаде августа, након чега би са северозапада уследило освежење са падавинама, најављује временска прогноза.

Иако нас око 2-3. августа очекује мање освежење, значајнијих падавина на подручју Србије неће бити наредних 10 дана, осим у виду да понегде буде краћих локалних пљускова са грмљавином.

Фото: Новости

 

Током топлотног таласа са веома високим температурама, у периоду од 10 до 16 часова не треба се излагати сунцу дуже од 10-15 минута без адекватне заштите, јер су вредности УВ зрачења веома високе. У најтоплијем делу дана активности на отвореном треба смањити на минимум, јер су температуре веома високе.

Опрез је неопходан и у саобраћају и да се на пут не креће у најтоплијем делу дана, а редовно треба правити и краће паузе. Разлика у температури између климатизованих простора и спољне средине не треба бити драстична. Улазак у водене површине треба бити лаган, јер разлика између температуре ваздуха и воде, али и тела може бити огромна.

Иначе, због веома високих температура и сувог времена, постоји у целој Србији постоји опасност од избијања и ширења шумских пожара и пожара на отвореним површинама, због чега је неопходан огроман опрез и да се не пали ватра у шумским комплексима и на отвореним површинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)