ОДГОВОР КАБИНЕТА АНЕ БРНАБИЋ ОГЊЕНУ РАДОЊИЋУ: Сведоци смо најгоре замене теза

Novosti online

28. 07. 2021. у 17:39

КАБИНЕТ председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, упутио је званичан одговор професору Огњену Радоњићу а поводом оптужби за дискриминацију по основу верског и политичког убеђења. Саопштење преносимо у целости.

ОДГОВОР КАБИНЕТА АНЕ БРНАБИЋ ОГЊЕНУ РАДОЊИЋУ: Сведоци смо најгоре замене теза

Фото: Принтскрин

"Пре свега морамо напоменути да Кабинет председнице Владе у потпуности поштује одлуку Поверенице за заштиту равноправности, чиме јасно показујемо однос према владавини права и подели власти.

Пошто смо сведоци најгоре замене теза, подвлачимо да право на функцију није Уставом загарантовано право. Да ли то значи, да сходно томе, свако ко се кандидује на било коју функцију а не буде изабран на исту, може навести да је дискриминисан и поднети тужбу поверенику због дискриминације?

Савет за борбу против корупције није независна институција, већ је Савет Владе Републике Србије. Његове чланове именује Влада Републике Србије и чланови те исте Владе, тачније министри Владе Србије. Помало је необично и крајње лицемерно што људи који из дана у дан у јавности износе најгоре увреде на рачун Владе и њених чланова, директно желе да буду део те исте Владе и саветују је о тако важној теми као што је борба против корупције.

Неко ко, цитирамо, у актуелној власти препознаје бројне одлике диктатуре, а период у коме живимо назива “добровољно ропство и егзодус из земље много тога што вреди” желео је да саветује министре и председницу Владе које назива лажним.

Такође је веома чудно да се редовни професор Одељења за социологију Филозофског факултета пријављује за место у Савету за борбу против корупције Владе Србије, иако се из његове биографије може јасно видети да не поседује чак ни основно знање о финансијској форензици нити се може сматрати експертом у области спречавања корупције. То се јасно може уочити на овом примеру, јер не зна да је шеф Кабинета председнице Владе Србије функционер, а не државни службеник и да као такав потпада под Закон о спречавању корупције (Агенција за спречавање корупције). Одлука Поверенице за заштиту равноправности показује јасно разлику између Србије данас и оне како је некада изгледала.

Да ли било ко може да замисли да је у време претходне власти, било који члан владајуће странке могао да буде предмет рада било које независне и самосталне институције?

Ради појашњења, упознајемо вас да је Савет за борбу против корупције (у даљем тексту: Савет) образован 2001. године Одлуком о образовању Савета за борбу против корупције („Службени гласник РС”, бр. 59/01, 3/02, 42/03, 64/03, 14/06), као стручно-саветодавно тело Владе, а на основу члана 26. тада важећег Закона о Влади Републике Србије ("Службени гласник РС", бр. 5/91 и 45/93). Одлуком о образовању Савета предвиђено је да ово радно тело има тринаест чланова из редова чланова Владе и функционера који руководе посебним организацијама, а да се за чланове Савета могу именовати истакнути домаћи и страни научници и стручњаци који својим знањем и угледом могу допринети раду Савета", наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)