ВАКЦИНАЦИЈА У ТРУДНОЋИ: Докторка Јовановић разрешава заблуде о имунизацији трудница и оних које планирају бебу

Novosti online

28. 07. 2021. у 10:02

ИМАМ на десетине пацијенткиња које су вакцинисане против короне, а потом остале у другом стању и трудноће им се развијају најнормалније.

ВАКЦИНАЦИЈА У ТРУДНОЋИ: Докторка Јовановић разрешава заблуде о имунизацији трудница и оних које планирају бебу

Фото: Принтскрин/ РТС

Па чак имам и оне које су затруднеле између примања две дозе вакцине, као и оне које су ишле на вештачку оплодњу и све је у реду и са женом и са плодом. Нема доказане штете од вакцине, али има од ковида 19, од кога су неке труднице и преминуле, истиче гинекологиња проф. др Ана Јовановић, начелница Дневне болнице ГАК "Народни фронт".

Будући да је масовна вакцинација у Србији почела у јануару ове године, жене које су вакцинисане па потом затруднеле још нису стигле и да се породе. Ипак, за сада је све у реду, а проф. Јовановић наводи да њено клиничко искуство показује да жене нису одлагале планирану трудноћу због вакцинације.

- Имам неколико жена којима се непланирано десило зачеће непосредно пре него што су добиле другу дозу вакцине. Вакцинисане су, а да нису ни знале да су затруднеле. И нису имале никаквих нежељених ефеката, нити проблема. Плод се развија нормално, трудноћа тече нормално. Не постоји ни медицинско, ни теоријско објашњење зашто не би било трудноће након вакцинације - наводи проф. Јовановић.

Она истиче да "апсолутно нема ограничења" за вакцинацију пре трудноће, али да су одређена струковна удружења углавном усаглашена да се у зачеће креће месец дана после друге дозе.

- Међутим, понављам, имам пацијенткиње које су и у краћем периоду остале трудне и није било ризика и проблема. А препоручено је да, ако је жена већ трудна, а није вакцинисана, то учини пошто прође први триместар. Не зато што би нешто могло да јој буде од вакцине, него зато што се угинуће плода углавном дешава у прва три месеца трудноће, па да то не би неко доводио у везу с вакцином. У општој популацији одређени број трудноћа имаће угинуће у прва три месеца, а не зна се конкретно од чега, и то је између пет и десет одсто. Проценат је различит у зависности од група коју пратимо, да ли су труднице до 30 година старости, до 40 или преко 40. Што је жена старија, чешћи је губитак трудноће у првом триместру због неквалитета, односно старости јајне ћелије, то је тзв. природна селекција - објашњава докторка.

Она каже да има пацијенткиње које се лече од неплодности и да су направиле прекид да би се вакцинисале.

- Имам и пацијенткиња које се лече од неплодности и направиле су прекид на месец, месец и по дана да би се вакцинисале, после чега су затруднеле вантелесном оплодњом. Дакле, то су жене, а с њима и мушкарци, односно породице које се често дуготрајно и тешко боре за потомство и није их било страх да приме вакцине и онда наставе процес вештачке оплодње, јер схватају да је цепиво цивилизацијско достигнуће. Нијх две од 37-38 година вакцинисане су у марту и априлу, а потом су вештачком оплодњом остале трудне и обе су добро. Пацијенткиње ме позову, питају за мишљење и ставе тачку на све спекулације о наводном штетном дејству вакцине.

Страх од четвртог таласа

Проф. др Јовановић истиче да се у последње време жене које би да затрудне све више интересују за вакцинацију.

- Како се све више прича о делта соју короне и с обзиром на то да нам се приближава јесен и очекивани четврти талас, тако ме све више жена пита да ли да се вакцинишу. У телефону имам много порука жена које доје и хоће да се вакцинишу, а планирају и трудноћу.

Докторка препоручује вакцину пре трудноће и женама које нису рађале и које су младе, јер штета од короне, као и сваке вирусне инфекције, може да буде велика.

- Сви знамо да је било и трудница које су због ковида 19, нажалост, умрле. Нисам имале ниједну пацијенткињу која је преминула, али јесам да је морала превремено да се породи, у 32. недељи трудноће, а да она оде на респиратор, једва се извуче, има тешке постковид последице, о беби не може да брине. А имала сам их и са тешким клиничким сликама, које су се излечиле, породиле у термину, али су током трудноће зрачене по скенерима, користиле различите лекове, чије дејство није испитано на трудницама, али морале су да их приме да би главу спасле. Такође, имала сам и пацијенткињу с побачајем, јер је жена током ковида прокрварила. Највећи број трудница кроз корону прође добро, али последњи талас пролетос нас је научио да су клиничке слике теже и да је много више компликација него што је било на почетку епидемије - истиче докторка.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)