ХУМАНИТАРНИ РАД УМЕСТО ПОПРАВНОГ ДОМА: Које новине доносе измене Закона о малолетним починиоцима кривичних дела

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

28. 07. 2021. у 12:00

ЈАВНИ тужиоци за малолетнике моћи ће у предистражном поступку да изрекну васпитне налоге онима који почине кривична дела за која је запрећена новчана или казна до осам година затвора.

ХУМАНИТАРНИ РАД УМЕСТО ПОПРАВНОГ ДОМА: Које новине доносе измене Закона о малолетним починиоцима кривичних дела

Архива

Тако ће се предупредити извођење малолетника пред суд. Такође, изрицање налога моћи ће у припремном поступку судији за малолетнике да предложе окривљени, родитељ, адвокат или центар за социјални рад, после чега се кривични поступак прекида.

Ово предвиђају измене Закона о малолетним починиоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетника, које су на јавној расправи до данас. Њима је планирано седам оваквих налога, уместо ранијих пет.

Како, за "Новости", објашњава Ивана Стевановић, директор Института за криминолошка и социолошка истраживања и члан Радне групе за измене Закона, разлика између васпитних мера, које изриче суд, и васпитних налога јесте у томе што ови други нису кривичне санкције, већ мере, и да би се примениле неопходан је пристанак малолетника и сагласност родитеља.

- Он тако прихвата одговорност, а налог мора бити у вези са делом које је починио. Рецимо, ако је у питању злостављање животиња, налог ће подразумевати рад у неком азилу. Васпитне мере које изрекне суд су, пак, кривичне санкције и за њих није потребна сагласност учиниоца дела - каже Стевановићева.

Од налога до сада су постојали: поравнање са оштећеним, редовно похађање школе и одлажење на посао, хуманитарни рад, похађање саветодавних програма и одвикавање од алкохола и психоактивних супстанци. Сада се уводе и укључивање малолетника у спортске активности и похађање тренинга, односно курсева. Рецимо, ако неко почини дело из области саобраћаја, може добити налог за додатну едукацију у саобраћају.

- Малолетници најчешће чине имовинска кривична дела: крађе и тешке крађе - каже Ивана Стевановић. - За ово друго је запрећена казна до осам година, а под тешком крађом се подразумева свака са елементима обијања, укључујући обијање сандука за сладолед или фрижидера са соковима у трафикама. Тужиоци су сами предложили да се граница са пет подигне на осам година, а имајући у виду да адолесценти најчешће чине дела у групи, да би се доказали, не размишљајући о последицама.

Тужиоци најчешће изричу поравнање са оштећеним плус још један васпитни налог (нпр. хуманитарни рад или похађање посебних васпитних програма). Ово је нарочито важно код вршњачког насиља, када насилник и жртва седају једно прекопута другог и договарају се како ће решити проблем. Адолесцентима је, по правилу, најтеже да се извине, а договор подразумева и усмено и писано извињење. Занимљив је био и пројекат у оквиру ког су тинејџери добијали меру да пруже компјутерску обуку најстаријим суграђанима у дневним боравцима. Многа пријатељства настављена су и после истека васпитног налога.

Новине се уводе и код заштите малолетника када су у позицији оштећених, односно жртава. Да би се избегла додатна виктимизација, убудуће ће бити забрањено суочење жртава млађих од 14 са извршиоцима дела, а између 14 и 18 година судија ће имати дискреционо право да одлучи да ли ће бити суочења, уз пуну заштиту оштећеног. У пет виших судова већ су опремљене специјализоване собе, које имају аудио-визуелну опрему и из којих оштећени сведоче, без уласка у судницу. Стевановићева објашњава да је план да у наредне три године сви виши судови добију исте услове. Идеја је и да се у будућности обезбеди да малолетне жртве сведоче из центра за социјални рад или чак из куће.

Према подацима Републичког завода за статистику, прошле године поднете су 2.524 кривичне пријаве против млађих од 18, а осуђено их је 1.239. Од тога, 474 било је млађе од 16.

ИЗМЕШТАЊЕ У ДРУГУ ПОРОДИЦУ

ШТО се тиче васпитних мера, писци закона нарочито су се двоумили око појачаног надзора у другој породици. Раније су починиоци измештани у рођачке породице, али интерес рођака за ту врсту помоћи се изгубио.

- Европа зато развија високоспецијализоване облике хранитељских породица са стручним знањима за измештање овакве деце. Код нас их је изузетно мало. Знамо да постоје две такве у Зрењанину. То је нешто на чему би требало да се ради и зато смо задржали ову васпитну меру у закону - каже Стевановићева.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)