ТРИ МЕРЕ ЗА ВИШЕ БЕБА: Нови модел финансијске подршке рађању вероватно на снази од септембра

В. Н.

28. 07. 2021. у 11:00

НОВЕ мере за подстицај рађања у земљи биће усвојене до почетка септембра, а од њих се очекује да помогну борбу са падом наталитета, што је један од највећих проблема наше земље. Лако се обнавља друштво које је богато децом.

ТРИ МЕРЕ ЗА ВИШЕ БЕБА: Нови модел финансијске подршке рађању вероватно на снази од септембра

Фото Н. Живановић

Најављујући нове потезе државе у борби са белом кугом, ово је поручио председник Србије Александар Вучић. Он је у уторак угостио младе спортисте са Косова и Метохије, из Републике Српске и дијаспоре, учеснике кампа "Србија те зове 2021" и нагласио да је подстицање рађања један од националних приоритета.

Он је одбацио да најављени популациони потези, који подразумевају и износ од 5.000 евра за прво дете, имају везе са политиком и приближавањем избора.

- Морамо да размишљамо шта нас чека у будућности. Овај износ био би свеукупна подршка рађању, а њоме би се финансијски ослободили градови који сада издавајају средства у ту сврху. Београд тако даје око 20 милиона за новорођену децу. Држава би преузела тих 100.000 динара које даје град Београд, а додала би још 300.000. План је да то укупно буде приближно 5.000 евра по рођеном детету - навео је Вучић.

Шеф државе је нагласио да ће општине и градови новац за новорођенчад моћи да преусмере на друге проблеме. Ова стимулација, како је рекао, сигурно ће важити за прво дете, како би се подстакле мајке да раније рађају, нарочито у сиромашнијим крајевима Србије.

Како је појаснио шеф државе, у плану су три велике промене. Припрема се повећање новчане накнаде за труднице и породиље, затим решавање одређених законских потешкоћа које се тичу зарада трудница и породиља, као и поједностављивање бирократских процедура за вантелесну оплодњу. Биће промењен и праг година жена, до којих ће држава финансирати покушаје вантелесне оплодње.

Све заједно, очекује се да нове мере бар донекле допринесу повећању броја деце, јер је депопулација главни проблем државе.

Уз констатацију да је било напада како је рађање питање економског статуса и очекивања, Вучић је приметио да тамо где живе најбогатији имамо најмање деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)