КАКО КИНЕСКА ВАКЦИНА ДЕЛУЈЕ НА ДЕЛТА СОЈ? Мање је ефикасна него код осталих мутација, али од две кључне ствари сте готово сигурно заштићени!

Novosti online

27. 07. 2021. у 19:36

КИНЕСКА вакцина Синофарм слабије делује на делта сој него на старије варијанте короне, али то не значи да не штити вакцинисане од тежег обољења и смрти.

КАКО КИНЕСКА ВАКЦИНА ДЕЛУЈЕ НА ДЕЛТА СОЈ? Мање је ефикасна него код осталих мутација, али од две кључне ствари сте готово сигурно заштићени!

Фото Танјуг

Шта више, након прве студије о ефикасности ове вакцине на делта сој, научници истичу да ако сте вакцинисани Синофармом веома је мала вероватноћа да ћете завршити у болници или умрети од нове варијанте короне.

Како четврти талас узима маха са све доминантнијим делта сојем тако се све више људи у Србији пита колико су ефикасне вакцине на нове варијанте вируса. У Србији је највише људи вакцинисано кинеском вакцином Синофарм, па је логично највеће интересовање за резултатима дејства овог цепива на делта сој.

И стигли су први резултати. Лабораторијска студија на Шри Ланки утврдила је да ниво антитела код људи који су примили Синофармову вакцину мањи 1,38 пута на делта сој у односу на прву варијанту вируса регистровану у кинеском граду Вухан.

Студију су спровели научници са Универзитета Шри Јаиеварденепура, као и општинског већа Коломбо на Шри Ланки односно са Универзитета Окфорд у Великој Британији.

Фото З. Јовановић


Синофарм се добро држи против делта соја

Професорка молекуларне генетике и вирусологије на Универзитету “West Indies” Кристина Карингтон цитирала је студију из Шри Ланке и открила да се Синофармова вакцина добро држи и против делта соја.

-Очекује се да ће вакцина Синофарм бити заштитна против делта соја, али и других варијанти вируса. Након вакцинације, ваш имунолошки систем у основи зна како изгледа непријатељски вирус и већ је припремио залиху алата за борбу против вируса. Дакле, ако сте вакцинисани и заразите се, вероватноћа да завршите у болници или да умрете од короне је изузетно ниска и много много нижа него да нисте вакцинисани - истакла је Карингтон.

Карингтон је додала да већ постоје "подаци из стварног света" који показују да је вакцина Синофарм ефикасна и против других варијаната короне.

-Открили су да је вакцина Синофарм изузетно добра у стварању антитела против вируса. Дакле, видимо да Синофарм вакцина добро делује и против других сојева короне – нагласила је Карингтон.

Подсећања ради, у Србију је од јануара стигло више од четири милиона вакцина Синофарм, а све се гласније најављује да ће у борби против делта соја бити потребна и трећа доза цепива. Тако је Национални координациони тим за имунизацију у Србији препоручио за трећу дозу Фајзер или Модерна вакцину која би у Србију требало да стигне на јесен.

Фото: Ненад Живановић

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)