ТЕОРИЈА „РИМЛАНДА“ О СВЕТСКИМ ЦЕНТРИМА МОЋИ: Предавање Милорада Вукашиновића на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

В. Н.

27. 07. 2021. у 19:12

ГЕОПОЛИТИЧКА теорија Римланда уобличена је уочи и за време Другог светског рата од стране Николаса Спајкмана, америчког геополитичара холандског порекла.

ТЕОРИЈА „РИМЛАНДА“ О СВЕТСКИМ ЦЕНТРИМА МОЋИ: Предавање Милорада Вукашиновића на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Спајкман је указивао на важност три велика светска центра моћи: атлантски региони Северне Америке, европску обалу и далекоистичне обалске регионе Евроазије, сматрајући да САД морају спречити доминацију једне државе или блока држава на простору Евроазије. Да би се то остварило, према Спајкману, неопходна је контрола над рубним евроазијским подручјима, такозваним Римландом.

Појам Римланда, Спајкман је први пут поменуо у огледу Географија мира, објављеном у Њујорку 1944. године, годину дана након његове смрти. Суштина Спајкмановог геополитичког става прожета је идејом о активном америчком учешћу у светским пословима, уз истицање да су САД предодређене за глобалну доминацију због свог географског положаја на северној полулопти.

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Теорија Римланда" може се погледати на  Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)