ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА АВГУСТ: Од паклених температура до пљускова, ево када стиже освежење

Novosti online

27. 07. 2021. у 19:30

ПРЕМА подацима дугорочног прогностичког система ЕЦМWФ-а (ЕПС), после веома топлог почетка месеца, после 3. августа ће ојачати утицај атлантика, али он свакако неће бити преовлађујући фактор развоја времена у другом, летњем, месецу ове године, најављује временска прогноза Марка Чубрила.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА АВГУСТ: Од паклених температура до пљускова, ево када стиже освежење

Фото: Танјуг/Новости

Период после 2. па до до 6. августа би вероватно донео освежење, посебно западним и северним пределима региона, јер би продор свежијег ваздух са атлантика ипак био релативно слаб. После краћег отопљења око 8. августа би поново могло да освежи, овај пут мало јаче те би период од 8. августа до око половине месеца донео температуре око просека, док би оне на западу и северу можда повремено биле и мало испод просека.

Други део месеца је синоптички јако сложен, од 16.8. до око 22.8. би поново могло бити топлије, али упитно је колико би високо ишли максимуми, обзиром да би се утицај атлантика свакао задржавао над западним и средишњим пределима Европе. Сам крај месеца би могао донети конкретију промену али то је за сада само у сфери спекулације, предвиђа временска прогноза Чубрила.

Почетак месеца би требало да буде и знатно сувљи од просека, док после 2.8. над западом и севером региона може бити чешћих пљускова. Делује да би источни и југоисточни део региона на неке конкретније падавине чекао барем до око 8. августа, ако не и мало дуже, док за приморје у овом моменту нема сигнала за конкретније падавине, каже Чубрило.

Друга половина месеца би донела прво падавине око просека, док би касније могло постати и мало сувље од просека.

Сумирано, пред нама је типичан август, сам почетак би требало да буде веома топао, после 3.8. би врућина полако попуштала, а период од 8.08. до око 16.8. би могло обележити свежије време уз чешће пљускове, док би се затим топло време могло вратити, док пред сам крај месеца може уследити нешто јаче освежење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)