ПРЕ ПОЛАСКА НА ПУТ ОБАВЕЗНО ОВО ПРОВЕРИТЕ: Свака држава сама одлучује да ли ће прихватити српске ковид сертификате

Танјуг

27. 07. 2021. у 15:38

ЕВРОПСКА комисија препоручила је данас грађанима трећих земља, укључујући Србију, да пре пута провере националне захтеве конкретне земље чланице о признавању сертификата о вакцинацији, тесту односно постојању антитела.

ПРЕ ПОЛАСКА НА ПУТ ОБАВЕЗНО ОВО ПРОВЕРИТЕ: Свака држава сама одлучује да ли ће прихватити српске ковид сертификате

Фото: pixabay

У Комисији кажу да се Србија већ налази у процесу усклађивања са ЕУ системом дигиталних ковид сертификата, али док се тај посао не заврши, доказе о вакцинацији проверавају земље чланице понаособ.

- Када неко дође на границу са сертификатом изадатим у трећој земљи, тада националне власти државе чланице која је у питању, процењују колико је тај докумет прихватљив и кредибилан према њиховим националним правилима. Ту одлуку доноси свака земља чланица за себе - каже портапрол ЕК, Аделбер Јанз.

У Комисији напомињу да се са сертификатом из Србије може добити и ЕУ дигитални сертификат, али да је и то у рукама земља чланица да одлуче.

Када је реч о признавању сертификата треће земље, као еквилвалента дигиталном ковид сертификту ЕУ, за сада је одобрен само дигитални сертификат Швајцарске.

- Радимо са многим земљма, укључујуци наше суседство, које су показале интересоваје за ову врсту усклађивања сертификата. Процес је јасан и чим нека земља испуни техничке услове, она може да затражи и званични приступ ЕУ систему - казао је Јанз.

У ЕК наводе да је Србија напредовала у овом процесу, али не могу да прецизирају када би могла и званично да уђе у ЕУ систем признавања дигиталних сертификата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)