У ПЕТ ЗЕМАЉА БЕЗ КОВИД ПОТВРДА: Лепе вести за грађане Србије који планирају да путују

Танјуг

27. 07. 2021. у 10:34

ГРАЂАНИ Србије могу без икаквих ковид докумената да путују у Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Црну Гору, Албанију и Кипар, изјавио је данас директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић и навео да у већини земаља нису промењени услови за улазак и боравак без обзира на повећање броја новозаражених вирусом корона.

У ПЕТ ЗЕМАЉА БЕЗ КОВИД ПОТВРДА: Лепе вести за грађане Србије који планирају да путују

Фото: Инстаграм

Сеничић је рекао да је добра вест за српске туристе што су Грчка и Турска званично објавиле да током ове сезоне неће бити затварања граница и додао да ни остале земље за сада не спомињу такву могућност.

- Да ли ће до тога доћи зависи од ситуације по питању ковида-19, али надам се да до средине или чак до краја септембра не треба очекивати закључавање - казао је Сеничић.

Указао је да су на појединим туристичким дестинацијама уведене додатне рестриктивне мере, као на Миконосу у Грчкој, где је на снази полицијски час од један до шест сати ујутро, али да то не угрожава летовање.

- Има најаве рестрикција на Криту и острвима тог типа где ће бити забрањено или ограничено окупљање у затвореним просторима, али највећи број туриста борави на отвореном, у баштама, где нема никаквих рестрикција, као ни плажама - каже Сеничић.

Додаје да последњих дана има отказивања путовања, али не у великој мери и додаје да на то утичу и дезинформације у медијима.

- Вратио сам се пре неколико дана из Грчке, тамо нико не спомиње тестове за улазак на трајект, као што се писало - каже Сеничић.

Подсетио је да се у највећи број земаља и даље може ући са потврдом о вакцинацији пртив вируса корона, уз услов да је прошло најмање 14 дана од ревакцине, док је за невакцинисане алтернатива негативан ПЦР тест не старији до 72 сата и антигенски тест не старији од 48 сати.

Они који су прележали ковид могу да то докажу позитивним ПЦР или антигенским тестом који нису старији од шест месеци.

Деци узраста д 12 година на највећем броју дестинација нису потребна додатна документа уколико путују са родитељима, а изузетак су Египат, где је деци до шест година дозвољено улазак без ковид докумената, и Турска у којој то важи за млађе од 18 година.

- Те мере нису промењене, пратимо ситуацију, а савет путницима је да дан-два пред полазак на пут обавезно провере услове под којима могу да уђу у одређену земљу - казао је Сеничић.

Додао је да велики број земаља захтева попуњавање одређених ковид формулара, као што ПЛ формулар у Грчкој или С документ за Турску, док остале земље захтевају онлине пријаву са подацима о мести боравка током летовања.

Процене су да највећи број српских туриста тренутно борави у Грчкој, Турској, Египту, Црној Гори и Албанији.

- Прошле године је у Црној Гори и Албанији боравио већи број наших туриста него 2019. године, те две дестинације бележе највећи статистички раст, Црна Гора око 30 одсто, а Албанија више од 100 одсто него раније - рекао је Сеничић.

Сеничић је казао да у јеку сезоне, од 15.јула до 15.августа, у сваком тренутку између 180.000 и 200.000 туриста из Србије летује ван земље, а да се очекује да укупан број туриста који ће провести одмор ван Србије буде на нивоу од 60-65 одсто у односу на оно што је било 2019.године.

- Прошле године туристичке агенције нису оствариле више од 10 одсто промета што је резултирало да велики број запослених у туризму остане без посла. Видећемо како ће се ситуација развијати, генерално можемо бити оптимисти да ће већи број туроператера преживети, али биће и оних којима ће бити тешко да преживе ову кризу - наводи Сеничић.

Како каже, тренутно највише брине мала искоришћеност потврда о заменским путовањима, свега око 35 до 40 одсто, што говори да велики број грађана остао да летује у Србији или да се плаши, а то може да доведе до врло тешке ситуације у јануару следеће године када агенције буду морале да враћају новац, указује Сеничић.

Према његовим речима, процене су да ће између 300.000 и 400.000 наших грађана ове године одмор провести у Србији и додаје да је добра посећеност туристичких дестинација у нашој земљи, као што су Златибор, Врњачка Баја и остале бање.

- Има и нових дестинација што је добро и значајно ће повећати туристички промет и помоћи туристичкој привреди на локалу - навео је Сеничић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)