ВАЖАН ДАТУМ ЗА ДАЉУ БОРБУ ПРОТИВ КОРОНЕ ЈЕ 1. АВГУСТ: Нове мере, трећа доза - ево шта би све могло да се промени после тог дана

Новости онлајн

27. 07. 2021. у 09:14

ПРЕМА многим предвиђањима 1. август сматра се као кључни датум који ће донети многе епидемиолошке промене.

ВАЖАН ДАТУМ ЗА ДАЉУ БОРБУ ПРОТИВ КОРОНЕ ЈЕ 1. АВГУСТ: Нове мере, трећа доза - ево шта би све могло да се промени после тог дана

Depositphotos

Због свакодневног раста броја заражених корона вирусом у нашој земљи, на самом почетку наредног месеца према најавама надлежних биће донесене дуго одлагане одлуке о трећој дози, увођењу нових мере као и организовање лутрије за вакцинисане.

Седница Кризног штаба за борбу против корона вируса биће одржана сутра.

Трећа доза још увек под знаком питања

Стручни комитет за имунизацију препоручио је Кризном штабу давање треће дозе вакцине против короне најмање шест месеци након примања друге дозе и то да трећа доза буде РНК ваклина, каква је Фајзерова и каква је Модернина, која би требало да стигне у Србију у октобру.

На основу досадашњих, малобројних истраживања која су показала да примена треће дозе, односно бустер дозе вакцине против ковида 19 доводи до повећања хуморалног имунског одговора, Стручни комитет за имунизацију препоручује давање треће дозе, тј. бустер дозе вакцине против ковида 19 особама код којих је од апликовања друге дозе прошло најмање шест месеци, без озира на врсту вакцине коју су претходно примиле.

Многе земље су увелико започеле давање треће дозе вакцине за оне грађане код којих је имунизациони одговор изостао након примљене две. Овај вид заштите грађана већ неко време се најављује и код нас, међутим, чак и након позитивних коментара стручњака, на усвајање одлуке се још увек чека.

- За трећу, бустер дозу препоручује се вакцина базирана на технологију информационе РНК, али се оставља могућност избора вакцина базираних на другачијем механизму дејству - наводе у Комитету и додају да је неопходан предуслова за поримену препоруку за давање треће, бустер дозе претходно регулаторно усклађивање са прописима Републике Србије.

Ђерлек најавио - трећа доза највероватније првог августа

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, који је и председник Националног кородинационог тима за имунизацију потврдио да је Стручни комитет за имунизацију препоручио трећу дозу вакцине против корона вируса.

- Тачно је, Стручни комитет је препоручио Кризном штабу да грађани буду вакцинисани трећом, такозваном бустер, дозом вакцине. И да та доза буде дата најмање шест месеци после друге, као и да би најбоље било да људи приме РНК вакцину. Једина РНК вакцина код нас је Фајзерова, а председник Србије је најавио да ћемо од октобра имати и Модернину вакцину, која је направљена по истој технологији. Трећу дозу, како је навео Стручни комитет, требало би да приме особе на имуносупресивноиј терапији, они који су транспалнатирали коштану срж, пацијенти на дијализи, старији од 70 година, коросници домова за старе, здравствени радници, али и сви који то желе, без обзира на коју су вакцину примили - рекао је Ђерлек.

Он истиче да је Стручни комитет, састављен од наших врхунских експерата, препоручио кризном штабу примену треће дозе, а да ће одлука о томе бити донета на следећој седници кризниг штаба која ће бити највероватније 1. августа.

Вирусолог и чланица Кризног штаба проф. др Тања Јовановић каже да је препорука о трећој дози послата Министраству и да се сада чека одлука, али како каже очекује се да ће бити усвојена.

- НИТАГ је донео препоруку за трећу дозу и проследио Министарству. Очекује се да ће се препоруке усвојити - рекла је вирусолог др Јовановић.

О трећој дози на састанку Кризног штаба

Да ће ускоро бити потребна трећа доза грађанима који немају довољан број антитела и код којих је изостао имунски одговор након примања прве па и друге дозе вакцине, мишљења је епидемиолог др Предраг Кон, који објашњава и када је право време да се прими.

- Шест месеци је минимум који треба да прође да би се примила трећа доза. О томе ћемо говорити на Кризном штабу. Препорука је везана за вакцине које су на бази РНК, то су Фајзер и Модернина вакцина, то су вакцине које су до сада највише испитане и објављени резултати истраживања. За било коју да је примљена до сада, као трећа доза се препоручује нека од ове две. Ово говорим на основу онога што сам читао, нисмо имали састанак нити консултације - рекао је др Кон.

Увођење нових мера биће неминовно

Сведоци смо убрзаног ширења делта соја, који је на жалост регистрован и у Србији. Према речима др Кона, иако ова варијанта још није најдоминантнија у свету, претпоставке су да ће у Србији свој врхунац достићи крајем августа, што ће проузроковати увођење нових мера.

Свеприсутно је питање који број заражених је знак да морамо да пооштримо мере, и када се пали та чувена црвена лампица?

- Црвена лампица је нешто о чему се тренутно говори и мислим да ће бити посебних консултација у вези тога. Не могу да прејудицирам, али у сваком случају не можемо да се понашамо исто када имамо двоцифрен број заражених и када имамо четвороцифрен број. Јасно је да ће бити разлике у мерама - истиче др Кон.

Епидемиолог Кон, иако незадовољан тренутном епидемиолошком ситуацијом, признаје да и даље нисмо у ургентној ситуацији али напомиње да би убрзо могли да стигнемо до четвороцифреног броја оболелих од короне.

Нове могуће мере

Увођење нових против ковид мера за сада је неизвесно. Према речима стручњака мере ће се доносити у складу са ситуацијом.

- Ревизија мера зависи ће од актуелне ситуације - рекла је вирусолог и члан кризног штаба др Тања Јовановић.

1.Забрана окупљања

Иако је за сада неизвесно које мере ће бити прве предузете да се спречи достизање четвороцифреног броја заражених короном, према раним претпоставкама стручњака ограничавање окупљања би био први корак.

- Не могу да се одобре скупови а да се претходно не зна да ли су људи вакцинисани или не, тестирани или не. Ако се тако поступа, онда се игнорише цела ситуација и намеће се утисак да живимо без вируса. Свако ко је невакцинисан и одлази на скупове мора да зна да је његов ризик од заражавања и оболевања, а нажалост и од оболевања од тежих форми, 30-ак пута већи него код вакцинисаних - објаснио је др Кон.

Претпоставке су да би тренутно могућа окупљања од 500 људи на једном месту могла бити смањена на 50.

Према речима др Кона, није немогуће да се забране јавни скупови уколико епидемиолошка ситуација буде далеко озбиљнија, али да потпуно затварање више није логично.

- Тренутно је репродукциона стопа 1,7 што значи да је 70 одсто више оболелих последње недеље у односу на претходну. Имам утисак да због чињенице да је лето и да је ипак мали број заражених па се релативно мало и види, те да је убеђење људи – хајде да се сада мало издувамо и свима ће нам бити лакше, па ћемо поново да се затварамо. Затварање више није опција. То једноставно не може да буде, јер постоји вакцина - поручује др Кон.

Наглашава да је далеко логичније вакцинисати се, а не затварати се.

2.Забрана појединих фестивала у августу

Имајући у виду да нови талас долази и пре јесени како се најпре очекивало, и то чак почетком августа, велика је вероватноћа да се у циљу спречавања експлозије вируса забрани одржавање најављених фестивала током овог месеца.

3.Ограничавање рада угоститеља у затвореном простору

Без обзира што је ова мера била последња која је укинута на списку епидемиолошких против мера заштите, ограничење рада угоститељских објеката могло би се наћи међу првим корона мерама. Ово не би требало да изненади власнике оваквих објеката, имајући у виду да то правило и даље спроводе многе европске земље.

4.Без публике на утакмицама у затвореном простору

Љубитељи гледања утакмица са терена могли би поново да се врате навијању из сопственог дома крај малих екрана, бар што се тиче утакмица у халама. Наиме, како је овај вид терена у затвореном простору, такве утакмице могле би да буду ускоро да буду могуће само без публике.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)