НЕМА ВРЕМЕНА ЗА НОВИ ИСПИТНИ РОК: Факултети државних универзитета нису расположени да академцима омогуће додатне термине полагања

Љ. БЕГЕНИШИЋ

27. 07. 2021. у 09:26

УКОЛИКО буде донета одлука да се вакцинисаним студентима омогући још један испитни рок, као подстицајна мера за вакцинацију младих, факултети ће је сповести, али то би, како кажу декани високошколских установа, изазвало велике проблеме у организацији.

НЕМА ВРЕМЕНА ЗА НОВИ ИСПИТНИ РОК: Факултети државних универзитета нису расположени да академцима омогуће додатне термине полагања

Фото Танјуг

Наши саговорници истичу да већ сада има толико рокова да их је готово немогуће спровести.

- Већ сада имамо седам рокова, од којих је један препоручени тзв. ковид-рок и не знам где бисмо сместили још један, осми рок - каже, за Новости", продекан за наставу Биолошког факултета проф. Љубиша Станисављевић.

Он истиче да се и са постојећим бројем рокова "пробија" почетак школске године која на УБ почиње 1. октобра.

Наш саговорник наглашава да су студенти Биолошког факултета већином вакцинисани, јер боље разумеју важност вакцине него можда студенти неких других факултета. Истиче да је овај факултет преко Одсека за имунологију и микробиологију промивисао вакцинацију да се она боље разуме у ширем контексту.

Проф. Станисављевић се пита и колико је раздвајање студената по том основу супротно законима и Уставу, као и то у коју категорију спадају студенти који су прележали корону.

- Али, ако Министарство просвете донесе одлуку да се да још један рок, ми ћемо то испоштовати, само морамо знати када би тај рок био одржан - каже наш саговорник.

Проф. др Зорица Вујић са Фармацеутског факултета сматра да студенте не треба раздвајати по основу тога да ли су вакцинисани или нису.

- То задире у слободу избора и то је нека врста притиска. Као човек то не подржавам - каже проф. Вујић. - Али подржавам то да се свим студентима помогне и да им се дају додатни рокови. Такође, наглашавам да је значај вакцинације велики. Наши студенти учествовали су у разним акцијама којима се подиже свест о значају вакцинације.

Декан Медицинског факултета УБ проф. др Небојша Лалић каже, за "Новости", да о додатном року није разговарано, нити је било таквих предлога:

- Термини врло честих рокова су договорени знатно раније, крајем семестра. С друге стране, одзив на позив на вакцинацију је био одличан.

Иначе, препоруку о додатном року доноси Министарство просвете, а у том ресору недавно су рекли да уколико Кризни штаб и Влада донесу такву одлуку, Министарство просвете препоручиће високошколским установама да се те мере спроведу.

САМО 17 ОДСТО МЛАДИХ ВАКЦИНИСАНО

ПРЕМА подацима Кризног штаба, свега 17 одсто младих се вакцинисало. Такав број недовољан је да би се стекао имунитнет, па се разматрају различите могућности како да се стимулише ова популација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)