ОДЛУКУ СУДИЈЕ МОЖЕ ПРЕИСПИТАТИ САМО СУД: Друштво судија огласило се поводом грађанских окупљања на Карабурми

В. Ц. С.

26. 07. 2021. у 13:59

ДРУШТВО судија Србије обратило се Високом савету судства поводом грађанских окупљања у Београду узрокованих трагичним повређивањем двојице дечака, од којих је малолетни С.Б. подлегао повредама.

ОДЛУКУ СУДИЈЕ МОЖЕ ПРЕИСПИТАТИ САМО СУД: Друштво судија огласило се поводом грађанских окупљања на Карабурми

Фото: Р. Драговић

Друштво судија изражава жаљење и саучешће породици, уважавајући право грађана да буду правовремено, тачно и потпуно обавештени, наводи ДСС. Упркос томе, оно тражи да ВСС изда саопштење у ком ће објаснити да су судови, у складу са Уставом и законом, самостални у раду, да судске одлуке не могу бити предмет вансудске контроле, да одлуку може преиспитати само надлежни суд, да судија не може бити позван на одговорност за изражено мишљење приликом доношења одлуке, осим ако није реч о кршењу закона од стране судије, као и да је притвор само једна од мера за обезбеђивања присуства окривљеног током вођења кривичног поступка и одређује се када се то не може постићи блажим мерама попут забране напуштања боравишта или јемства, а да је затвор казна која се изриче након окончања поступка.

- Будући да правилност судских одлука проверава путем правних лекова надлежни суд, у законом прописаном поступку, то је у конкретном случају и учињено. Ванрасправно веће Првог основног суда у Београду, по жалби надлежног тужилаштва, преиначило је одлуку судије за претходни поступак о одређивању мере забране напуштања стана и одредило меру притвора. Стога је излишно у јавности стварати атмосферу којом се врши притисак на суд, као и погрешну слику да се судске одлуке могу доносити и преиспитивати, а одговорност судије утврђивати другим путем, осим оним прописаним Уставом и законом - кажу у Друштву судија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)