БЕЗ ВАКЦИНЕ НЕМА НИ ШКОЛЕ: Министар Бранко Ружић поручио од чега зависи почетак нове школске године

Љ. БЕГЕНИШИЋ

26. 07. 2021. у 08:27

НАСТАВА у новој школској години можда неће почети регуларно уколико вакцинација не буде на задовољавајућем нивоу, а коначну одлуку о начину наставе донеће Кризни штаб.

БЕЗ ВАКЦИНЕ НЕМА НИ ШКОЛЕ: Министар Бранко Ружић поручио од чега зависи почетак нове школске године

Фото Танјуг

Ово је поручио министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић током посете спортском кампу у Београду. Он је навео да је Министарство спремно за све опције, али да је много боље да ова школска година почне на регуларан начин и тако и заврши у јуну следеће године.

- Здравствени део Кризног штаба ће дати препоруку Кризном штабу након чега ће Влада донети одлуку - појаснио је Ружић.

Ипак, он се нада да ће, због просветних радника, али пре свега због деце, због процеса стицања знања, школска година бити организована на регуларан начин. То ће, нагласио је, зависити од процеса вакцинације у земљи.

Истиче да су Влада Србије, председник Републике, сви актери у ланцу омогућили вакцинацију и обезбедили широку лепезу вакцина, а да ми још увек нисмо достигли задовољавајући ниво имунизације.

Осим министра, и просветни радници и деца и родитељи надају се нормалном почетку школске године.

- Још се ништа не зна, радимо и живимо од данас до сутра, уходали смо се и са онлајн наставом али, реално, сви бисмо волели да се све врати на оно како је и било и да настава буде регуларна - каже нам Радослава Мраовић, директорка Основне школе "Радомир Путник".

- То би било добро и због предавања и због оцењивања, јер тешко је утврдити тачно знање ђака које само повремено виђате.

Наша саговорница наглашава да су жива реч и контакт незамењиви, јер школа није само образовна него и васпитна установа. Ова директорка упозорава да су деца жељна дружења и да ће, уколико се овако настави, постати асоцијална.

Нормалном повратку у школу надају се и родитељи који, иако су се навикли на онлајн наставу, сматрају да је права школа само онда када деца нормално иду на наставу.

- Тачно је да је здравље најважније, ипак, надам се да ће од септембра ситуација да се нормализује и да ће деца ићи нормално у школу. Сматрам да се право знање може стећи само у школи, да онлајн настава  прави "рупе" у знању - каже нам једна мајка.

Да подсетимо, током претходне школске године, ђаци су наставу похађали по комбинованом моделу. Ученици од првог до четвртог разреда похађали су наставу сваки дан, подељени у две групе од по 15 ђака. Старији основци наставу су похађали наизменично - непосредно и на даљину, такође у мањим групама. Настава у средњим школама такође је била извођена наизменично - једну недељу ђаци су ишли у школу, а једну недељу учили на даљину. Часови су скраћени на 30 минута, а ношење маски и за децу и за наставнике било је обавезно.

РУЖИЋ ПОЗВАО МЛАДЕ ДА СЕ ЦЕПЕ

МИНИСТАР Ружић позвао је све, а нарочито представнике млађе популације од 17 до 35 година, да се што пре вакцинишу и да на тој начин покажу одговорност према млађима, али и старијима и онима који раде у просветном систему.

Подсетио је да су сви који раде у просветном систему показали резистентност према вирусу корона.

- Просветни систем је био место где корона није нашла своје утемељење и са тог аспекта ми јесмо спремни, али мислим да је много боље да ова школска година почне и заврши се на регуларан начин. То је важно за процес стицања знања - закључио је Ружић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)