СА КОЈОМ ВАКЦИНОМ СЕ НАЈЛАКШЕ ПУТУЈЕ? Многе земље су дале зелено светло само одређеним произвођачима

Новости онлајн

25. 07. 2021. у 15:55

МНОГЕ владе су дале зелено светло само онима који су цепљени одређеним вакцинама.

СА КОЈОМ ВАКЦИНОМ СЕ НАЈЛАКШЕ ПУТУЈЕ? Многе земље су дале зелено светло само одређеним произвођачима

Фото: Депоситпхотос

Европска унија је, примера ради, овог месеца предочила да неће дозволити улазак онима који су примили "Covishield", индијску верзију вакцине АстраЗенека, јер га није одобрио европски регулатор за лекове.

Убрзо након тога, Индија је запретила намером да и она "може да уведе реципрочну одлуку за признавање ЕУ дигиталне потврде".

Би-би-си наводи како се ситуација с овом вакцином односи на политику Европске уније, а не на ону појединих држава чланица, те да су Аустрија, Немачка, Словенија, Грчка, Ирска и Шпанија саопштиле да дозвољавају улазак оним посетиоцима који су цепљени Цовисхиелд вакцином.

Светска здравствена организација је, уз АстраЗенеку, одобрила и Фајзер/БиоНТецх, Модерну, Џонсон & Џонсон и два кинеске вакцине.

Међутим, какво је глобално стање о прихватању различитих цепива за прелазак границе?

АстраЗенека најприхваћенија вакцина, следи Фајзер

Према подацима странице "VisaGuide", најприхваћеније цепиво широм света, у смислу преласка границе, је АстраЗенекино, које је одобрило 119 земаља, укључујући и СЗО (Светска здравствена организација)

Након АстраЗенеке, долази Фајзер/БиоНТецх који је одобрило скоро 90 земаља, а потом и Спутњик Ве (признаје више од 60 држава). Следе Модерна и Џонсон & Џонсон.

С друге стране, кинески ЦанСиноБио признало је само неколико држава.

На страници "VisaGuide" можете да проверите које земље признају цепиво које сте примили.

Проблем за туризам

Проблем није само прелазак границе. Иако САД за сада не тражи потврду о вакцинацији за улазак у земљу (мада је, међу осталима, затворена за Британце, Европљане, Кинезе и Индијце), Канађани цепљени АстраЗенеком изразили су забринутост због могућих проблема приликом уласка у објекте који захтевају потврду о примљеном цепиву које је одобрила Америчка агенција за храну и лекове (ФДА).

Иако је САД наручио 300 милиона доза цепива АстраЗенеке, ФДА га још увек није одобрила, пише "The Economist".

Међу цепивима за која је тренутно мало вероватно да ће добити међународно одобрење су руски Спутњик В, индијски Цоваксин и кубанско цепиво Абдала.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)