ПРЕМИНУЛА МИРЈАНА МАРИЋ: Чувена креаторка увела високу моду у Југославију и својим моделима очарала свет

Танјуг

25. 07. 2021. у 14:26

ПОЗНАТА модна креаторка Мирјана Марић преминула је данас у Београду у 84. години, потврђено је Танјугу из круга породице.

ПРЕМИНУЛА МИРЈАНА МАРИЋ: Чувена креаторка увела високу моду у Југославију и својим моделима очарала свет

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Мирјана Марић увела је високу моду у Југославију и својим моделима очарала свет.

- Историја моде и модних креатора Југославије почела је потписом Мирјане Марић, а њене креације су са одушевљењем носиле прва дама Југославије Јованка Броз, Гадафијеве "амазонке", данска принцеза, белгијске принцезе, представнице дипломатског кора, супруге многобројних државника које су седамдесетих и осамдесетих долазиле у Београд - подсећају пријатељи блиски породици.

Рођена је 22. маја 1938. године у Крављу поред Ниша, а од 1948. године са породицом је живела у Београду.

Дипломирала је 1960. године на Академији за примењену уметност, одсек текстила, а затим је и магистрирала текстил и савремени костим на Уметничкој школи у Манчестеру.

Године 1968. добила је статус слободног уметника и запослила се у Југоекспорту, убедивши руководство фирме да мора да покрене производњу, а неколико година касније почела је да ради у радионици за високу моду.

Последњих 35 година је живела на релацији Србија - Америка.

Била је у браку са др Михајлом Марићем, оснивачем Службе друштвеног књиговодства бивше Југославије (СДК), који је преминуо 1992. године.

- Била је и остала синоним за квалитетну моду у СФРЈ, а дизајнерски комади Мирјане Марић рађени су у ограниченим серијама од 100 до 150 комада. Организовала је више од седамдесет модних ревија широм света, док су њен бренд Три М и модели од коже добили су бројна домаћа и светска признања. Посебно признање за креаторски рад добила је 1975. и 1976. године када ју је Пјер Карден позвао у Француску, организујући модне ревије са њеним моделима - навели су њени пријатељи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)