СРБИЈА И КИНА ЗАЈЕДНО И У ВОЈНОМ СТРОЈУ: Ву Јонђе, изасланик одбране Народне Републике Кине у нашој земљи

Драган Вујичић

25. 07. 2021. у 10:05

У ПРОТЕКЛЕ три године лично сам био сведок значајног напретка постигнутог у односима и сарадњи између кинеске и српске војске.

СРБИЈА И КИНА ЗАЈЕДНО И У ВОЈНОМ СТРОЈУ: Ву Јонђе, изасланик одбране Народне Републике Кине у нашој земљи

Фото Архива

Под стратешким вођством председника Си Ђинпинга и председника Александра Вучића, размена и сарадња између две војске у различитим областима постигле су изванредне и плодоносне резултате, а пројекти непрекидно напредују. Узајамна подршка два народа и њихових оружаних снага током епидемије, чине нас свеснијим да смо заиста добри пријатељи и да у кључним тренуцима имамо једни у друге поверење.

Овако, за "Новости", односе између наше две земље укратко оцењује старији пуковник Ву Јонђе, изасланик одбране Народне Републике Кине у Србији. Он је у пратњи помоћника, потпуковника Лу Хана, посетио је редакцију "Новости", листа који, како каже, обавезно прочита сваки дан. Домаћини високом госту из Кине били су Милорад Вучелић главни и одговорни уредник и директор Недељко Крсмановић.

Чест сте гост у јединицама српске војске. Какво је ваше мишљење о нашој армији?

- Српска војска је херојска војска са славном историјом и традицијом, али такође је и мирољубива. Вођена политиком председника Вучића, који настоји да изгради независну националну одбрану и ојача одбрамбене снаге, српска војска је значајно напредовала. За три године, након посете неким јединицама и посматрања одређених вежби, јасно сам видео да су у поређењу са некадашњим јединицама, данашње српске "трупе" постигле значајан напредак у моралу, наоружању, обуци и кадровском третману. Мислим да ће све то помоћи да се повећа поверење и способност Србије да спроводи политику војне неутралности и одбрани суверенитет и безбедност, а помоћи ће и Србији да да нови допринос међународним мировним операцијама.

Сарадња угледни гости у нашој редакцији, Фото М. Вукадиновић

Српска и кинеска армија до сада нису одржавале заједничке вежбе?

- Не. У септембру 2019. године, када је потпредседник Централне војне комисије, генерал Џанг Јоусја посетио Србију, две стране су планирале да одрже прву заједничку обуку специјалних снага у Кини, у првој половини 2020. године. Међутим, због епидемије вируса корона, две војске одлучиле су да одложе извођење заједничке обуке до момента када се за то стекну повољни услови.

Србија је од Кине недавно купила и војну опрему. Постоје ли пројекти које су заједнички развиле кинеске и српске оружане снаге?

- Србија је од Кине купила беспилотне летелице ЦХ-92А, опремљене ракетама ваздух-земља ФТ-8Ц. Такође, тренутно је у развоју српска беспилотна летелица "Пегаз", а кинеско развојно искуство на пољу оваквих ваздухоплова може да буде од помоћи у овом важном пројекту.

Да ли је ваша земља заинтересована за нека оружја која праве српске фабрике?

- Српска наменска индустрија има солидне темеље и добру традицију. Последњих година појавили су се многи производи који су по квалитету за кратко време постали чувени у свету наменске индустрије, попут самоходне хаубице "нора", серије оклопних возила под именом "лазар", као и оклопно борбено возило "милош". Верујем да ће Кина и Србија у будућности моћи да пронађу још више заједничких тачака сарадње у наменској индустрији, а српско искуство и технологија такође могу да пруже референцу за развој опреме у Кини.

Ваша армија је постигла огроман напредак у организацији последњих година?

- Последњих година Кина је свеобухватно подстицала модернизацију националне одбране и војске и постигла многа историјска достигнућа. Стварне борбене способности континуирано су се побољшавале и она се развила у моћну војску која комбинује све видове и родове, у основи постиже механизацију и убрзава напредак ка информатизацији. Свеобухватним продубљивањем националних одбрамбених и војних реформи срушени су системи штабова, велики војни региони и систем велике копнене војске и формиран је нови систем управљања на челу са Централном војном комисијом, регионалне здружене команде су одговорне за операције, видови су одговорни за изградњу, што је освежило и модернизовало изглед националне одбране и војске као никада пре. Кинески систем одбрамбене индустрије побољшава се из дана у дан, а велики број напредне одбрамбене технологије и наоружања и опреме самостално је иновиран и развијен.

Јединице су опремљене првим носачем авиона домаће производње, ловцима Ј-20, транспортним авионима Y-20, хеликоптерима WZ-20, а пројектили серије "Донгфенг" су се континуирано ажурирали, систем наоружања са високотехнолошком опремом као његовим главним делом се постепено обликовао.

На Западу има "забринутих" и због раста кинеског буџета за одбрану.

- Кинески буџет за одбрану за 2021. годину износи 209 милијарди америчких долара, а стопа раста опада шест узастопних година. Укупни издаци за одбрану у свету чине у просеку 2,3 одсто глобалног БДП, док кинески износи око 1,3 процента. Расходи за одбрану чине у просеку 10 одсто фискалних издатака земље, док кинески чине око 5,3 одсто. У 2020. години, издаци за одбрану по становнику Кине износили су приближно 139 америчких долара, што је еквивалентно 6,2 одсто релевантних трошкова САД; издаци за одбрану по глави кинеског војног особља износиће приближно 97.000 америчких долара, што одговара 18,3 одсто релевантних издатака САД.

Војска Пекинга је све чешће у мировним мисијама у свету, где ваше трупе уживају углед због ефикасности и непристрасности.

- Кина активно учествује у мировним операцијама Уједињених нација. Од 1990. године кинеска војска и полиција учествовале су у готово 30 мировних операција УН и послале више од 50.000 мировњака, у више од 20 земаља и региона. Сем тога, наша земља је друга по величини у расподели трошкова и плаћања чланарине у мировним операцијама УН и прва међу сталним чланицама Савета безбедности по броју трупа које шаље у мировне операције.

Наши војници заиста играју важну улогу у надгледању прекида ватре, стабилизацији ситуације, заштити цивила, чувању безбедности и пружању логистичке подршке.

И током ковид-кризе ваша армија се показала на висини задатка широм света?

- Од избијања епидемије, наша војска је обезбедила медицинска средства за више од 50 држава, вакцине у више од 20 земаља, дала је допринос раној победи над епидемијом и промоцији изградње "заједнице за заједничку будућност људског здравља". У најтежем тренутку епидемије у Србији, кинеска војска је Војсци Србије пружила хитно потребне противепидемијске материјале и вакцине, који су у потпуности показали челично пријатељство Кине и Србије и наше две војске.

У Србији се са забринутошћу гледа на активности НАТО у Јужном кинеском мору.

- Наша земља има неспорни суверенитет над острвима у Јужном кинеском мору (острва Донгша, Сиша, Џонгша и Нанша) и суседним водама. Кина је посвећена мирном решавању релевантних спорова путем дијалога и консултација, истовремено чврсто штитећи територијални суверенитет, поморска права и интересе земље. Тренутна ситуација у Јужном кинеском мору је генерално стабилна. Такозвано питање слободе пловидбе уопште не постоји. Безбедносни ризици у Јужном кинеском мору углавном долазе изван региона. Кина је увек поштовала слободу пловидбе и прелета које уживају све земље у Јужном кинеском мору у складу са међународним правом, али се чврсто противи да се то користи као изговор за угрожавање суверенитета и безбедности обалских земаља.

Ипак, има покушаја са Запада да се питање Хонгконга "интернационализује"?

- Хонгконг је специјални административни регион Кине, а питање Хонгконга је искључиво питање кинеске унутрашње политике. На овој територији се примењује политика "једна земља, два система" и Кина има право да управља Хонгконгом у складу са законом. Неке земље покушавају да искористе хонгконшко питање као изговор за мешање у кинеску унутрашњу политику, како би посвађале Хонгконг и Кину. Никада им нећемо дозволити да се мешају у наше послове. Имамо одлучност, поверење и способност да заштитимо национални суверенитет, безбедност и развојни интерес, и одржимо дугорочни просперитет и стабилност Хонгконга.

НИКОГА НЕЋЕМО НАПАСТИ

УТИСАК је да је ваша армија отворена за сарадњу са целим светом?

- Кина се доследно залаже за дефанзивну националну одбрамбену политику, а изградња и развој кинеске националне одбране увек су били усмерени на задовољавање легитимних потреба сопствене безбедности и никада неће следити "стари пут" - свака јака држава тежи хегемонији. Без обзира на то како се буде развијала у будућности, Кина неће никоме претити, никога напасти, нити ће тежити успостављању сфере утицаја. Снажна кинеска војска је бранилац светског мира, а не претња.

УЖИВАМ У БЕОГРАДУ

У БЕОГРАДУ вас познају и поштују и у нашој војсци?

- Ово је мој други мандат да радим у Србији. Пријатељство, гостопримство и ентузијазам српског народа и колега из војске оставили су на мене добре утиске. Овде сам стекао много искрених пријатеља. Београд је херојски град са дугом историјом и леп град за живот, и моја супруга и ја волимо овде да радимо и живимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)