НЕДЕЉА ПРОЂЕ - Васо Антуновић: Да се дозовемо памети

Иван Ловрић

25. 07. 2021. у 07:30

ПРОФ. др Васо Антуновић носио је хируршку маску више од четрдесет година. Зато му ношење ове "цивилне", како каже, није тешко пало.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - Васо Антуновић: Да се дозовемо памети

Фото Архива

Наш чувени неурохирург обавио је више од 6.000 операција у каријери, а специјалност му је лечење болести мозга. Пре неколико година проглашен је за "витеза медицине". Сада ћемо мало говорити о ковиду, који се опет шири, а та опасност као да некима још не допире до мозга.

- Мислим да је основни проблем то што вакцинација не иде како би требало. Мора се вакцинисати што шири слој народа да би се сузбила епидемија.

Осим вакцинације, шта бисте још саветовали нашим људима?

- Да воде рачуна о свему ономе што епидемиолози предлажу - да носе маске у затвореном простору, да избегавају блиске контакте... Али опет се враћам на основно, а то је да вакцинација буде на првом месту.

Како тумачите то што неки медицинари ипак неће да се вакцинишу?

- Генерално говорећи, мислим да је то велика грешка. Прво угрожавају себе, потом и околину, а својим примером негативно делују на друге. У овој несрећи која је задесила цео свет, сви морамо да се дозовемо памети.

Бројне њихове колеге су и буквално заврнуле рукаве и прави су хероји борбе против ковида.

- Тако је. Они и даље носе највећи терет епидемије.

Имате титулу "витеза медицине". Међу тим људима има многих који би могли да је понесу.

- Наши лекари у овој епидемији раде у много тежим условима него што сам ја радио у својој каријери. Ово су ванредне околности и честитам им на огромном труду и доприносу у борби против ове болести.

Ево мало ведријих питања. Олимпијада је за нас почела успешно.

- Волим и пратим спорт. Међу спортистима ми је на првом месту Новак Ђоковић. Новак је добро стартовао и од њега очекујем даље победе. Велику радост нам је приредио Дамир Микец освајањем сребрне медаље. Надам се да ће још неки наши олимпијци "упуцати" медаље.

Велики сте љубитељ опере и пратите све светске премијере.

- Ова корона ми је то за сада ускратила, тако да ће Милано, Њујорк и остале оперске метрополе морати да сачекају. Последња премијера на којој сам био, била је домаћа. У Црногорском народном позоришту још јануара прошле године гледао сам "Боеме".

Шта вам је још обележило протеклу недељу?

- Не једну, већ последње три недеље су ми обележили унуци Анита и Лука, са којима сам проводио предивне дане. Дуго их нисам видео јер живе у Милану и ништа лепше нема од загрљаја са њима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)