ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Министарство објавило списак лабораторија у којима је безбедно урадити антигенски тест

Novosti online

24. 07. 2021. у 16:32

ИНСПЕКЦИЈА Министарства здравља утврдила је да 11 установа које су радиле антигенске тестове за то нису имале овлашћења.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Министарство објавило списак лабораторија у којима је безбедно урадити антигенски тест

Фото Ж. Кнежевић

Привредна комора Србије и Министарство здравља су на својим сајтовима поставили спискове лабораторија у којима могу да се раде тестови.

Истраживање показује како грађани могу да буду сигурни да су изабрали праву лабораторију.

Да лабораторија у којој смо били има дозволу да ради антигенске тестове, ми знамо, али људи које смо затекли кажу да то нису проверавали. Сматрају да би о томе требало да воде рачуна надлежни. Грађани бирају лабораторију углавном по томе колико кошта тест. Цене су од 1.000 до 3.000 динара.

Из Министарства здравља кажу да ниједна биохемијска лабораторија није овлашћења да ради антигенске тестове.

Иако се на аеродрому путницима не тражи на увид податак у којој лабораторији су радили тест, могло би се десити да имају проблема, уколико га ураде у биохемијској.

- То може бити опасно по грађане у том смислу јер те лабораторије нису препознате од републичких органа, па ни резултати нису валидни и онда неће важити - каже др Никола Спасојевић, специјализант микробиологије.

Лабораторија која је микробиолошка, има дозволу Министарства здравља и решење из АПР-а испуњава све услове и може да добије дозволу да ради антигенске тестове. 

- Свака микробиолошка лабораторија мора да има адекватан кадар и апаратуру, а то значи: кадар подразумева минимум једног микробиолога и минимум два лаборанта како би могли да врше узорковање - додаје Станојевић. 

Осим шест приватних биохемијских лабораторија за које су здравствени инспектори открили да су грађанима без дозволе радили антигенске тестове, прекршајне пријаве добиле су и једна поликлиника и једна специјалистичка лекарска ординација.

Ниједна од тих установа није била регистрована за област микробиологије. Тестови су рађени чак и у козметичким салонима.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)